Predsednik Irske Majkl D. Higins nastavio je juče svoju prvu zvaničnu posetu Velikoj Britaniji susretom sa irskim osobljem Univerzitetske bolnice u Londonu, te sa vojvodom od Jorka u zamku Vindzor, nakon čega se sastao sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom. Higins se u utorak obratio poslanicima oba doma parlamenta Velike Britanije i prisustvovao prijemu koji je organizovala engleska kraljica Elizabeta II.


Banketu je prisustvovao i zamenik premijera Severne Irske i bivši komandant IRA Martin MekGinis. Povodom toga, protest ispred Vindzora su održali rođaci žrtava IRA. Pre nego što se pridružio zdravici za kraljicu, MekGinis je rekao da će poštovati sve protokole učtivosti, prenosi Bi-Bi-Si. MekGinis se već rukovao sa Elizabetom II i to tokom njene posete Irskoj 2012.

Tokom svog govora u Vestministerskoj palati, predsednik Higins je pričao o „dubokom i trajnom prijateljstvu“ njegove zemlje sa Britanijom. Prema njegovim rečima, obe zemlje mogu da budu ponosne na svoj rad u uspostavljanju mira u Severnoj Irskoj. Higins je govorio o „bolu i žrtvovanju“ zbog događaja koji su doveli do nezavisnosti Irske od Ujedinjenog Kraljevstva 1992, a koji su „bacili dugu senku“ na odnose dve zemlje.

„Priznajemo prošlost, ali još više pozdravljamo značajan uspeh današnje realnosti – uzajamno poštovanje, prijateljstvo i saradnju koja postoji između naše dve države“, rekao je Higins.

Ostavka britanske ministarke

Britanska ministarka kulture Marija Miler podnela je juče ostavku posle spora zbog njenih troškova na račun parlamenta, prenosi Beta. Milerova je u pismu ostavke navela da je spor o njenim troškovima za stan počeo da ometa rad vlade. Ona se izvinila poslanicima zbog afere kada je tražila od parlamenta da joj plati stambene troškove od 45.000 funti. Parlament je odobrio da joj plati 5.800 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari