Prijavili lekara-uzbunjivača jer "nije nosio masku" 1Miodrag Branković Foto: V. T.

Direktor niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Slavoljub Živadinović podneo je ovih dana treću disciplinsku prijavu protiv lekara Miodraga Brankovića, koji je prethodno pred nadležnim državnim organima i u medijima ukazao na propuste u funkcionisanju te ustanove.

Branković je uveren da je cilj učestalih prijava da on dobije otkaz, dok direktor Živadinović nije odgovorio na pitanja našeg lista.

Živadinovićeva prijava disciplinskoj komisiji protiv Brankovića, inače podneta krajem septembra, i treća u roku od dva meseca, usledila je na osnovu službene beleške šefa operativne smene, lekara Saše Milutinovića, napisane ručno i rukopisom koji nije potpuno razumljiv.

U službenoj belešci se, uprkos tome, može razaznati da je „disciplinski propust“ Brankovića što 21. septembra uveče, kada je ušao u dispečerski centar Hitne pomoći, „nije nosio zaštitnu masku, a ni oko vrata je nije imao“.

– U našoj ustanovi nošenje zaštitne maske i rukavica, kao i držanje rastojanja od dva metra, ima status „preporuka epidemiologa“, što jasno stoji u svim zvaničnim obaveštenjima na vratima službenih prostorija. Očigledno je da je cilj ovakvih prijava da dobijem otkaz, koji je za rukovodstvo na čelu sa Živadinovićem „najlakše rešenje trenutne situacije“. Umesto da se nagomilani organizacioni, kadrovski i drugi problemi rešavaju, rukovodstvo gomila disciplinske prijave protiv mene zbog toga što na probleme ukazujem u najboljoj nameri, ne tražeći ništa za sebe, već za građane Niša, kaže Branković za Danas.

Naš sagovornik kaže da na njegove dopise, u kojima ukazuje na niz propusta u funkcionisanju Zavoda, među kojima je manjak lekara i terenskih ekipa, zastarelost i neispravnost vozila i medicinskih uređaja, kao i neadekvatna zaštitna oprema tokom epidemije korona virusa, nisu odgovorili ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ni resorni ministar Zlatibor Lončar.

Nije reagovala ni gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, kaže Branković. On je u dopisima upozorio na konstantni odliv lekara u inostranstvo i u penziju, zbog čega Zavod danas ima samo 37 lekara koji idu na teren, mada po nadležnom Pravilniku treba da ih bude 51. Zavod ima problem i sa „manjkom vozila, kao i voznim parkom čija je prosečna starost 15 godina“. Neki medicinski aparati „stari su više od 15 godina, a uglavnom su neispravni“. Za ovakvo stanje smatra odgovornim pre svega direktora Živadinovića, koji umesto da rešava problem, „pokreće neosnovane disciplinske postupke prema neistomišljenicima“, dok „njemu podređeni rukovodioci zastrašuju one koji mu se suprotstave otkazima i sprovode diskriminaciju i mobing“.

Direktor Živadinović je, međutim, nakon što smo nedavno izvestili o obraćanju Brankovića najvišim državnim funkcionerima zbog problema u ustanovi, a u saopštenju „na navode lista Danas“, koji je nazvao „opozicionim dnevnim novinama“, negirao Brankovićeve tvrdnje, koje je nazvao „nizom neistina i laži“. On je kazao da je broj lekara u Hitnoj pomoći „u skladu sa svim važećim normativima“, a vozni park takođe dovoljan, „najsavremenije opremljen“ i „redovno se zanavlja“. Svi medicinski uređaji su „u ispravnom stanju“ i „redovno se servisiraju“. Vreme dolaska terenske ekipe „po prvom stepenu hitnosti iznosi tri do pet minuta“.

Naš list je, međutim, imao uvid u zapisnik sa sednice Komisije za unapređenje kvaliteta rada Zavoda, održane prošlog meseca, na kojoj su indirektno potvrđene Brankovićeve ključne tvrdnje, a pre svega ona o manjku lekara. Predložene su mere za unapređenje kvaliteta rada, među kojima su promena sistematizacije, radnog vremena zaposlenih, te reorganizacija sestrinstva sa višom školom. Uprkos tome, na sednici Komisije je rečeno da je Branković, koji je okarakterisan kao „izvrstan kolega i radnik“, saopštavao i „neistinite informacije“, koje „narušavaju ugled Zavoda“ i „uznemiravaju javnost i pacijente“. Brankoviću je pre svega zamereno što je „ono što smatra da su problemi izneo u medije“.

Branković: Prijave su protivne Pravilniku ustanove

Sve tri disciplinske prijave napisane su protivno Pravilniku o radnoj disciplini i ponašanju zaposlenih u toku rada, koji nalaže da se u njima navede „vrsta povrede“ radne discipline, kao i „okolnosti“, „dokazi“ i „druge činjenice“ u vezi sa povredom. Ni u jednoj disciplinskoj prijavi protiv mene toga nema, a u poslednjoj se iz ručno pisane službene beleške ne može u potpunosti ni razaznati šta mi se „stavlja na teret“, kaže Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari