Prijem u Zrenjaninu za devojčicu velikog srca 1Foto: Grad Zrenjanin

U Gradskoj kući Zrenjanin danas je održan prijem za devojčlicu velikog srca, Mateu Belani, koja se bavi humanitarnim aktivnostima.

Ova jedanaestogodišnjakinja je dobitnica nagrade „Virtus“, koju Fondacija „Trag“ dodeljuje mladim filantropima, a poznata je po proslavama svog rođendana gde umesto poklona, gosti doniraju sredstva onima kojima je u tom trenutku pomoć najpotrebnija.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Matea inspiracija svima, kako deci, tako i odraslima. On je naglasio da se kroz ovakve akcije promoviše humanost.

– U narednom periodu ćemo se truditi da ovakve pozitivne primere promovišemo što više – poručio je Simo Salapura.

Matea Balani zijavila je da pomaže drugima jer voli da vidi da su ljudi oko nje srećni.

– Do sada sam pomogla deci koja nisu znala da govore, mališanima iz Dečjeg sela, jednoj devojčici Tar Za jedan rođendan sam zamolila goste da ne donose poklone, već da svako ubaci u kutiju onoliko novca koliko je namenio za poklon. Te pare su bile namenjene za kupovinu novog logopedskog seta, jer se stari pokvario – istakla je Matea.

O Matei Balani list Danas pisao je tokom jula, kada smo predstavili njen filantropski rad proizašao iz činjenice da je i ona sama prošla brojna lečenja i da želi da pomogne drugoj deci.

Kako je objasnila devojčicina majka Gorjana, nije teško pomagati, deca to najbolje razumeju, a odrasli su tu da pomognu.

-Mi zaista organizujemo deci brojne sadržaje, radionice, druženja, bitno je da im se posvetimo i da oni osete tu pažnju. Potrebno je decu animirati. Organizovali smo, recimo, ove godine više puta humanitarne šetnje za malu Taru, a želja mog deteta bila je da sve što prikupimo na rođendanu doniramo ovoj devojčici. Želimo da podstaknemo i drugu decu da organizuju ovakve rođendane, sa humanitarnim karakterom, u koje se uključuju brojne organizacije i pojedinci. Lepota je svuda oko nas, nije u telefonima i tabletima. Za sada troje dece se izjasnilo da će organizatovati ovako nešto i to je već veliki korak – ispričala je za Danas Gorjana Balani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari