Konferencija na temu „Perspektive spoljne politike u regionalnoj prekograničnoj saradnji“ okupila je u Sarajevu eminentne stručnjake iz Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a pozivu organizatora odazvali su se i predsednici opština Prijepolje, Pljevlja i Goražde kako bi preneli pozitivna iskustva ostvarena kroz projekte prekogranične saradnje.


Na konferenciji se diskutovalo o novim pristupima prekograničnoj saradnji i stvaranju platforme za dalji konstruktivni dijalog država u regionu, a svoje stavove o ovoj temi izneli su Andre Šaler, ambasador Švajcarske u BiH, Hans Rot, bivši šef odseka za prekograničnu saradnju, Marija Obradović, članica odbora za spoljne poslove Skupštine Republike Srbije, Mirza Kušljugić, predsednik Komisije za inostrane poslove u BiH, koji su se složili da se mreža prekogranične saradnje mora proširiti na sve gradove u regionu, jer je iskustvo pokazalo da je ovaj način uspostavljanja dijaloga do sada dao odlične rezultate.

Među gradovima koji su istaknuti kao primer dobre prakse ne samo u Srbiji već i u regionu je i opština Prijepolje koja je uspela da uspostavi i neguje različite vidove saradnje sa više opština u svom susedstvu. Kroz različite kulturne, sportske manifestacije i realizovane projekte sa opštinama u regionu, Prijepolje je postalo grad otvoren za sve vidove saradnje.

-Negovanje dobrosusetskih odnosa je nešto što je utkano u tradiciju ovog naroda, a dijalog koji smo nakon nesrećnih ratova uspeli da uspostavimo sa opštinom Goražde kroz njihovo učešće na MOSI u Prijepolju, sasvim je izvesno da će i na poslovnom polju dati rezultate, rekao je Emir Hašimbegović predsednik opštine Prijepolje.

On je izrazio uverenje da će se vrlo brzo stvoriti uslovi za prodaju FAP – Livnice sa nadrgradnjom, a sve je izvesnije, kako je istakao, da će novi vlasnik ovog preduzeća postati kompanija „Prevent“ iz Goražda, što je u izjavi za medije potvrdio i premijer Vučić prilikom nedavne posete Sarajevu.

Regionalna konferencija održana je upravo sa ciljem da se izađe u susret interesima svih aktera prekogranične saradnje i ohrabri stvaranje prekograničnih mreža, partnerstva i zajedničkih akcija, ali i reaktiviranje starih prekograničnih mreža čija bi delovanja mogla značajnije uticati na političku ali i privrednu klimu u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari