Raška je bila domaćin prve akcije u ekološkoj kampanji „Oplaneti se! Recikliraj“, koju je organizovao Eko-klub Zeleni putokaz, član Zelene liste Srbije.

Ovu aktivnost realizuju Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), Institut za održive zajednice (ISC) i Mladi istraživači Srbije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U jednodnevnoj akciji prikupljeno je više od 12 tona starog papira koji je KP Raška otpremilo na reciklažu. U akciji je učestvovalo više od 2.000 građana Raške, koji su sedam dana na više punktova u gradu odlagali otpad. Poseban doprinos akciji dalo je 450 učenika osnovnih škola „Raška“ i „Sutjeska“ za koje je organizovano takmičenje u prikupljanju starog papira. Najuspešniji su bili učenici sedmog razreda OŠ „Raška“ koji su prikupili 1.200 kilograma starog papira. Za ovo i još nekoliko uspešnih odeljenja, organizatori akcije obezbedili su nagradne ekskurzije.

Kampanja Oplaneti se! Recikliraj biće organizovana u 12 gradova u Srbiji u okviru koje će biti prikupljeno više od 30.000 kilograma plastike, papira, elektronskog i električnog otpada koji će biti recikliran. Ova aktivnost Zelene inicijative usmerena je ka podsticanju primarne selekcije i reformi prakse u upravljanju otpadom u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari