Primarna selekcija otpada uskoro na celom području Užica 1Deponija Duboko/ Foto: Nenad Kovačević

U ovoj godini, kako navode gradski zvaničnici, planirano je da se primarna selekcija otpada uspostavi u Užicu, bez obuhvata seoskih mesnih zajednica čiji deo je time ranije obuhvaćen.

To je omogućeno projektima, koji su u toku ili su završeni prošle godine.

Projekat primarne separacije otpada, koji se realizuje se kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini, finansiraju evropski fond Instrument za predpristupnu pomoć, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Vlada Švedske.

Užicu je odobreno 544.878 evra, a učešće Grada je 69.472 evra. Taj novac je utrošen za nabavku 5.350 plastičnih kanti, 694 kontejnera i dva kamiona.

Primarna selekcija otpada uskoro na celom području Užica 2
Foto: N. K.

Oprema će, objašnjava Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, omogućiti lokalnom JKP Bioktoš da uspostavi odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu u Užicu i Sevojnu i transport do postrojenja u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko, u blizini grada.

Ona je navela da je prethodnim projektom, u okviru prekogranične saradnje, zaživela primarna selekcija otpada kojim je obuhvaćeno 2.500 domaćinstava u užičkim predgrađima.

„Oprema koja je Bioktošu isporučena u drugoj polovini 2022. godine, u okviru Projekta primarimarne separacije otpada, biće raspoređena tokom ove godine. Direktna saradnja sa građanima, kroz ovaj projekat, može se očekivati od februara“, kazala je gradska većnica.

Ona je, istakla i to da će, u prvoj polovini ove godine, biti izrađen i Loklani plan upravljanja otpadom i da će se o njemu, kao i o predlgu Odluke o upravljanju otpadom, izjasniti Skupština grada. Izradu tog Plana, u okviru projekta Održive inkluzivne usluge na lokalnom nivou, finansira Vlada Švedske.

Primarna selekcija otpada uskoro na celom području Užica 3
Foto: N. K.

Prošle godine, kako je Danas pisao, nabavljeno je 13 polupodzemnih kontejnera, od kojih je 11 kupljeno za pet miliona dinara iz gradskog budžeta, dok su kupovinu ostala dva finasirali donatori. Osim toga, za pražnjenje takvih kontejnera, Bioktoš je uložio četri miliona dinara za nabavku dizalice i druge opreme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari