Primena standarda EU 1

U okviru projekta „Rosis for horticulture – rosis4H – „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području“ gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću uručeni su ključevi automobila „dačija stardast“.

Predsednik Gradske skupštine i član Projektnog tima Nemanja Pajić ukazao je da Grad Šabac sprovodi projekte koji su rađeni po evropskim standardima.

– Pored vredne opreme važno je da stičemo potrebna znanja na najvišem nivou. Ovim nastavljamo započeti projekat „Ruže Lipolista“ i sada razvijamo hortikulturu i voćarstvo. Tu su potrebna velika ulaganja, a biće organizovano i dosta praktičnih radionica i studijskih putovanja. Važno je da koristimo iskustva Holandije, koja je lider u ovoj oblasti u svetu. Naravno, našim poljoprivrednicima je važno da imaju profitabilne kulture, da više zarade i omoguće održivi razvoj – rekao je Pajić.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović podsetio je da nedavno priznanja NALED-a za efikasnu gradsku upravu pokazuju punu zrelost i spremnost Šapca da bude učesnik u projektima Evropske unije: – Do sada smo uspešno realizovali projekte vredne 1,5 miliona evra koji u potpunosti ispunjavaju standarde EU. To nam mnogo znači da poboljšamo naše kapacitete i da se uspešno takmičimo sa drugim gradovima, pre svega na polju primene savremenih znanja i tehnologija.

Ovaj projekat sprovode Grad Šabac, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika u Šapcu u saradnji sa Centrom za tehnološki razvoj, Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije, Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i Srednjom poljoprivrednom školom „Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu. Projekat finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska.

Cilj projekta je razvijanje hortikulture, gde spada i voćarstvo kao važna prekogranična poljoprivredna komponenta održivog razvoja pograničnog područja, kao i poboljšanje konkurentnosti i podrška u programskoj oblasti kroz jačanje saradnje između institucija, klastera, obrazovnih i istraživačkih organizacija i preduzetnika radi zajedničkog razvoja novih proizvoda i usluga. Realizacija projekta počela je septembra prošle godine, a trajaće do naredne. Ukupna vrednost projekta je 564 hiljade evra, a Šapcu je namenjeno 240 hiljada evra. Sa Brodsko-posavskom županijom ostvaruje se i projekat zaštite od poplava vredan oko pola miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari