Evropska unija saopštila je juče da ne priznaje ni pravni okvir ni legitimitet „izbora“ koji su održani na Krimu i u Sevastopolju, u sklopu opštinskih i regionalnih izbora u Rusiji. EU i dalje osuđuje i ne priznaje nelegalno pripajanje Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolj Ruskoj Federaciji, navodi se u saopštenju iz Brisela.


Ruski opštinski i regionalni izbori u nedelju su prvi put održani na crnomorskom poluostrvu Krim, koji je u martu pripojen Rusiji.

Šefovi diplomatije Rusije, Nemačke i Francuske sastali su se juče u Parizu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi. Ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i Francuske Loran Fabijus, koji su učestvovali na međunarodnoj konferenciji o Iraku, iskoristili su priliku da se sastanu i razgovaraju o Ukrajini. Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šafer potvrdio je održavanje tog „trilateralnog sastanka“ o Ukrajini, a gotovo svakodnevno se krši primirje postignuto 5. septembra.

Jedan od lidera proruskih pobunjenika u Ukrajini rekao je juče da ne vidi korist od nastavka mirovnih pregovora sa Kijevom, nakon informacija o šest civila koji su, i pored prekida vatre, poginuli na istoku Ukrajine. Novi sastanak predstavnika Moskve, Kijeva, pobunjenika i OEBS-a treba da bude održan ove sedmice, najavio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma, koji predstavlja Ukrajinu u pregovorima u Minsku.

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak demantovao je juče da je Poljska među zemljama NATO koje su počele da isporučuju oružje Ukrajini ili postigle o tome sporazum. Šemonjak je dodao da će narednih dana, kada u Varšavu u posetu dođe njegov ukrajinski kolega, razgovarati i o vojnoj pomoći.

Prekjučerašnju izjavu ukrajinskog ministra odbrane Valerija Heleteja da je oružje iz nekih zemalja NATO već na putu za Ukrajinu, Šemonjak je za poljski radio potvrdio kao verodostojnu, ali je porekao da je reč o Poljskoj.

Šemonjak je podsetio da u Evropskoj uniji nema embarga na prodaju oružja Ukrajini i da toj zemlji mogu da ga isporučuju sve članice prema svom nahođenju. Poljska vojska je poslala ukrajinskim oružanim snagama pomoć, ali humanitarnu, ne oružje.

Moskva odložila pregovore o gasu

Ruske vlasti nisu prihvatile da se 20. septembra, kako je predložila Evropska komisija, održe trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o isporukama ruskog gasa Ukrajini, saopštilo je juče rusko Ministarstvo energetike. „Obavestili smo Evropsku komisiju da nam predloženi datum ne odgovora“, izjavio je portparol ministarstva Aleksandar Novak. Ruski Gasprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijarde dolara, rekao je Novak. Taj spor bi mogao da ugrozi i isporuku gasa Evropi. Poljska se žalila na smanjene isporuke gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari