Princ Filip: Grad Beograd da ispoštuje svoju odluku da Beograd dobije ulicu kralja Petra II 1Foto: Tviter

„Vreme je da Beograd dobije ulicu Kralja Petra Drugog i ovom prilikom pozivam Grad Beograd da ispoštuje svoju odluku, donetu od strane Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica broj S-17-015-12/2015 od 15.07.2015. godine, i dodeli ulicu Kralju Petru II“, napomenuo je Princ Filip putem saopštenja.

„Na današnji dan 1970. godine, u egzilu u kome je proveo većinu svog života, konačno je svoj mir našao moj deda Kralj Petar II, poslednji Kralj Jugoslavije, glavnokomandujući oružanih snaga Jugoslovenske vojske u otadžbini i van otadžbine, simbol demokratskih i slobodarskih tradicija svog naroda, borac protiv ekstremnih ideologija nacizma, fašizma i komunizma, moj deda“, rekao je Filip.

Kako navodi, tragična sudbina prvog među Karađorđevićima rođenog da bude kralj, svetske okolnosti, pritisci i nepravde kojima je bio izložen, učinile su da život okonča vrlo mlad, već u 47 godini, daleko od svoje otadžbine i rodnog Beograda.

Dodaje i da će istorija dati svoj sud o njegovom životu ali da oni, njegovi unuci, znaju i pamte.

„Vrednostima koje je nosio naučiću svog sina Stefana, koji je, za razliku od mene, rođeni Beograđanin kao i njegov pradeda. On je simbol novog početka za nas u otadžbini. Vreme je da se mnoge nepravde, učinjene u revolucionarnom teroru komunističke partije i njene ekstremne ideologije isprave“, navodi se u saopštenju.

Princ navodi da je srećan što jedna osnovna škola u Beogradu, podignuta 1931. godine velikodušnom donacijom njegove prabake Kraljice Marije, ponovo nosi naziv „Kralj Petar II Karađorđević“.

„Vreme je da Beograd dobije ulicu Kralja Petra Drugog i ovom prilikom pozivam Grad Beograd da ispoštuje svoju odluku, donetu od strane Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica broj S-17-015-12/2015 od 15.07.2015. godine, i dodeli ulicu Kralju Petru Drugom“, zaključio je Princ Filip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari