Princ Filip i princeza Danica odali počast Napoleonu I u katedrali Svetog Luja u Parizu 1Foto: Služba za saradnju sa medijima porodice Karađorđević

Na poziv princa Žan-Kristof Napoleona i njegove supruge Olimpije, princ Filip i princeza Danica prisustvovali su misi u čast Napoleona I i vojnika Velike armije koji su poginuli za Francusku. Misa je održana u katedrali Svetog Luja u Palati Invalida u Parizu.

Ceremoniju odavanja pošte Napoleonu I i vojnicima francuske vojske je predvodio princ Žan-Kristof Napoleon, potomak Napoleona Bonaparte i pretendent na carski tron Francuske kao glava porodice Bonaparta, navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima kraljevske porodice.

U saopštenju se navodi i da je komemoracijama prisustvovala i princeza Beatris od Burbona i dve Sicilije, princ Joakim Murat i njegova supruga, princeza Jasmin, Princ Joakim Murat je potomak Karoline Bonaparte, Napoleonove sestre. Takođe je prisustvovao i naslednik Kuće Murata, čiji otac danas predstavnik, kao potomak maršala Joakima Murata, koji je postao napuljski kralj Joakim I. Porodica Murat je deo carske porodice.

Među političkim predstavnicima, ceremoniji je prisustvovala i senatorka Žoel Gario Mejlam.

Princ Filip je, kako se navodi, izrazio zahvalnost svom prijatelju i rođaku princu Žan-Kristof Napoleonu na ukazanoj časti i pozivu, uputivši mu poziv da u skorije vreme on i njegova supruga posete Srbiju i upoznaju se sa srpskom tradicijom i kulturom.

„Princ Filip izrazio je posebno zadovoljstvo da prilikom buduće posete Napoleonovog potomka, Starešine Kuće Bonaparta i pretendenta na carski tron Francuske, zajedno na Oplencu odaju poštu osnivaču dinastije Karađorđević, velikom Voždu Karađorđu“, dodaje se u saopštenju.

Princ Žan-Kristof Napoleon je sestrić princeze Marije da Glorije, majke princa Filipa. Njena majka, Marija de la Esperansa je rođenjem od kraljevske kuće Burbona od Dve Sicilije, od kojih je majka princa Napoleona, što je „bočna strana“ španske kraljevske kuće, koja je vladala Kraljevstvom Dve Sicilije na jugu današnje Italije. Ta grana vodi poreklo od francuske kraljevske dinastije Kapet, što znači da su princu-nasledniku Filipu preci i francuski kraljevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.