Princ Filip u Gračanici otvorio Vidovdanske svečanosti, princeza Danica primila nagradu "Longin" u očevo ime 1Foto: Pres služba princa Filipa Karađorđevića

Izložbom slika Milana Cileta Marinkovića, dobitnika nagrade „Longin“ u Domu kulture u Gračanici otvorene su 32. Vidovdanske svečanosti, kao i početak rada Likovne kolonije „Vidovdan“. Vidovdanske svečanosti zvanično je otvorio Princ-Naslednik Filip, a izložbu slika svog oca Cileta Marinkovića otvorila je princeza Danica Karađorđević.

Ovogodišnje Vidovdanske svečanosti počele su otvaranjem izložbe slika Milana Cileta Marinkovića, oca princeze Danice, koji obeležava 50 godina rada. Zbog ranije preuzetih obaveza, umetnik svetskog renomea nije mogao da bude u Gračanici. Cile Marinković dobitnik je prestižne likovne nagrade „Longin“ za životno delo koja mu je dodeljena 2020. godine ali je ovo priznanje, zbog pandemije koronavirusa, tek posle dve godine uručeno njegovoj ćerki, princezi Danici Karađorđević.

„Zahvaljujem se na nagradi. Velika mi je čast da budem ovde zajedno sa suprugom i sinom. Ciletu je uvek bila želja da bude ovde. Njegovim delima je prisutan i šalje poruku nade, jedan obojeni svet kojem se svi nadamo. Kosovo i Metohija je kolevka svih nas i baza njegovih umetničkih dela. I u studenskim danima je posećivao svetinje na Kosovu i Metohiji, izučavao ikone i slikarstvo i zato se posebno raduje nagradi Longin“, rekla je princeza Danica.

Princ Filip u Gračanici otvorio Vidovdanske svečanosti, princeza Danica primila nagradu "Longin" u očevo ime 2
Princeza Danica Karađorđević

Princ-Naslednik Filip ukazao je na značaj Vidovdanskih svečanosti za srpski narod na Kosovu i iz Gračanice poslao poruku mira.

„Za mene, kao i za svakog Srbina, Vidovdan ima poseban značaj, zato smo upravo na Vidovdan 2020. godine odlučili da se iz Londona preselimo u Srbiju i ovde nastavimo svoj život. Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima. Stvaranjem mira najbolje ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu“, istakao je Karađorđević, a prenosi pres služba.

Princ Filip sa ponosom je pomenuo i svoje pretke, kralja Petru I i kralja Aleksandra I, podsetivši okupljene da ih istorija pamti kao oslobodioce Kosova.

„Zato mi je čast da kao njihov potomak i naslednik, ovogodišnje Vidovdanske svečanosti proglasim otvorenim“, rekao je on.

Direktor Doma kulture „Gračanica“, Živojin Rakočević, poručio je da je Vidovdan najznačajniji nacionalni praznik Srba.

„Ovo su važne godine – sedam vekova od manastira Gračanica, 150 godina Prizrenske Bogoslovije tako da su i ovi događaji, njih 30, jedan mali doprinos svemu tome i ova izložba Cileta Marinkovića je zapravo jedan prinos kontinuitetu naše kulture i duhovnosti na Kosovu i Metohiji. Ta izložba je naše lice u svetu i to lice u velikom svetu objašnjava njegovu suštinu“, rekao je Rakočević.

Otvaranju Vidovdanskih svečanosti i izložbe slika Milana Cileta Marinkovića prisustvovali su Episkop raško-prizrenski Teodosije, profesori Prizrenske Bogoslovije, predstavnici Matice srpske, kao i predstavnici lokalnih vlasti u Gračanici, ali i veliki broj ljubitelja likovne umetnosti koji su iskoristili priliku i da se fotografišu sa princom Filipom i princezom Danicom.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Gračanici, učestvuju slikari iz Srbije, ali i iz inostranstva, čiji će radovi, nastali za vreme rada kolonije, krajem juna biti izloženi u Domu kulturu u Gračanici.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju 1. juna, a završavaju se na Vidovdan 28. juna.U okviru Vidovdanskih svečanosti, meštani Gračanice, ali i ostalih srpskih sredina na Kosovui Metohiji imaju priliku da prisustvuju književnim večerima, tribinama, izložbama, predstavama, koncertima, izboru za najlepšu Kosovku devojku i drugim kulturnim događajima.

Pokrovitelj Vidovdanskih svečanosti je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i Skupština grada Priština sa sedištem u Gračanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari