Kombajni su u dane vikenda ušli u pšenična polja u zapadnoj Bačkoj, a prvi prinosi nagoveštavaju rod manji nego prošle godine, bar za 20 odsto. U okolini Sombora prinosi se kreću od dve do pet i po tona po hektaru. Ta slika, međutim, nije realna jer je košena pšenica na području zahvaćenim gradom koji je rod na nekim parcelama umanjio i do 50 odsto.

Kombajni su u dane vikenda ušli u pšenična polja u zapadnoj Bačkoj, a prvi prinosi nagoveštavaju rod manji nego prošle godine, bar za 20 odsto. U okolini Sombora prinosi se kreću od dve do pet i po tona po hektaru. Ta slika, međutim, nije realna jer je košena pšenica na području zahvaćenim gradom koji je rod na nekim parcelama umanjio i do 50 odsto. Stručnjaci, međutim, predviđaju šarolik rod, zavisno od primenjene tehnologije, odnosno ulaganja, a mnogi procenjuju da su klimatski uslovi uzeli danak i da će u silosima biti manje žita nego prošle godine.
– Prvi otkosi nagoveštavaju niže prinose i prema svemu sudeći malo će koji zemljoradnik moći da se podiči izuzetnim rezultatom. Hektolitarska težina kreće se oko 80 grama, kvalitet je, dakle, dobar, a proizvođače sada najviše interesuje cena, koliki će da im bude prvi ratarski prihod. Otkupna cena je još nepoznanica, žito se lageruje, a mnogi veruju da će dočekati povoljnije uslove otklupa. Na svetskoj pijaci cena pšenice kreće se oko 13,5 – 14 dinara po kilogramu, a naši zadrugari i kooperanti veruju da će bar približna biti i cena na domaćem tržištu. Ako ne u žetvi, ono kroz dva-tri meseca – kaže za Danas Aleksandar Bošnjak, komercijalni direktor ZZ Ravangrad u Somboru.
Pod pšenicom u somborskoj opštini je 20.010 hektara, žetva će trajati petnaestak dana, a zbog nestabilnog vremena sušare su pripremljene. Prema nekim procenama, uz puno ograda zbog čestih kiša, prosečan prinos mogao bi da iznosi oko 4,5 tona po hektaru.
Poljoprivredno preduzeće Jedinstvo u Apatinu žetvu pšenice počelo je u subotu. Kiša je remetila radove koji su juče nastavljeni. Prvo se kosi žito na peskovitim, lošijim zemljištima, a prinos je oko 4,5 tona po hektaru. Ovo preduzeće pod pšenicom ima 1.680 hektara, a stručnjaci ne žele da prognoziraju prinose, napominjući da je sušna zima ostavila tragove na žitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari