Pripadnici nacionalnih manjina u Majdanpeku mogu da provere poseban birački spisak u zgradi opštine 1Foto: J. B. K.

Opština Majdanpek uputila je javni poziv pripadnicima nacionalnih manjina za uvid u poseban birčaki spisak nacionalnih manjina. Uvid se može izvršiti u zgradi opštine ili elektronskim putem na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ovim javnim pozivom se građani opštine Majdanpek obaveštavaju da Opštinska uprava izlaže na uvid poseban birački spisak nacionalnih manjina, tako da građani mogu da provere jesu li upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Podnošenje zahteva za uvid, upis, brisanje, ispravku u posebnom biračkom spisku, pripadnici nacionalnih manjina mogu da izvrše svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, do zaključenja posebnog biračkog spiska 28. oktobra, u ponoć, navodi se u javnom pozivu.

Nakon zaključenja posebnog biračkog spiska, pa do 72 časa pre dana održavanja izbora, upis birača u poseban birački spisak i promene u posebnom biračkom spisku vrši nadležno ministarstvo.

Građani uvid u birački spisak mogu izvršiti neposredno u zgradi SO Majdanpek, ili elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina raspisani su za 13. novembar ove godine i na neposrednim izborima biraju se nacionalni saveti albanske, aškalijske , bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske , mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Četiri manjinske zajednice članove za nacionalne savete biraju putem elektorske skupštine (goranska, makedonska, hrvatska, i crnogorska).

U javnom pozivu Opštinske uprave Majdanpek navodi se da pravo glasa na izborima imaju samo oni pripadnici nacionalnih manjina koji su upisani u poseban birački spisak svoje nacionalne manjine.

Pravo upisa u poseban birački spisak ima svaki pripadnik nacionalne manjine koji je upisan u jedinstveni birački spisak.

Upis se vrši isključivo na lični zahtev pripadnika nacionalne manjine prema mestu prebivališta, a interno raseljena lica prema boravištu u pisanoj formi i na propisanom obrascu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari