Priština potražuje i srebrni prsten: Beograd još jednom podseća na srušene crkve 1FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture

Kosovsko ministartsvo kulture, omladine i sporta nastavlja sa sprovođenjem online kampanje potraživanja artefakata od Srbije. Objavili su novu fotografiju artefakta, a za kojeg tvrde da je jedan od 1,247 primeraka koje Srbija „ilegalno drži“.

Ovog puta potražuju srebrni prsten sa dvostrukim motivima spirala koji pripada kasnom gvozdenom dobu (6 – 5 veka p.n.e), za koji navode da je pronađen kod Pećke Banje.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovo su poručili iz kosovskog ministarstva kulture.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

Ovog puta su objavili fotografiju porušenog manastira Devič, uz poruku da je pozivanje Prištine na UNESCO „licemerno“, imajući u vidu, kako su naveli, „njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari