Ministarstvo kulture: Priština dodatno ugrožava manastir Visoke Dečane 1Foto: Eparhija raško prizrenska

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da se lažna briga privremenih institucija u Prištini o kulturnom nasleđu, koje pokušavaju da preotmu i prisvoje kao nasleđe nepostojeće države, najbolje pokazuje kroz uporno negiranje ugroženosti manastira Visoki Dečani, iako je ta ugroženost očigledna, što je ponovo potvrđeno u izveštaju organizacije „Evropa nostra“.

U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već i dalje odbijaju da sprovedu odluku čak i sopstvenih institucija kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta, a nastavlja se sa dodatnim ugrožavanjem manastira izgradnjom puta kroz zaštićenu zonu manastira.

To je potvrdila i organizacija Evropa nostra čija je delegacija nedavno boravila na KiM i posetila manastir Visoki Dečani.

Negirajući sve ove činjenice, Priština nastavlja sa besmislenim zahtevima za „povraćaj“ kulturnog nasleđa, što nije ništa drugo nego nastavak kampanje preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta tzv. Kosova.

Ovakav pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji decenijama unazad izloženo je različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja, što se očigledno neće promeniti imajući u vidu politiku Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

U protekle 22 godine na ovom prostoru je uništeno i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, a uništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, piše RTS.

Podsećamo da su 2006. godine, zbog nestabilne bezbednosne situacije na KiM, Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške upisani na Listu svetske baštine u opasnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja i ovom prilikom izražava potpunu posvećenost zaštiti srpskog kulturnog nasleđa i kulturnih vrednosti od uzurpacije, falsifikata i svih drugih oblika nasilja, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari