Priština traži Beogradu da „vrati“ artefakte, objavila nove fotografije 1Foto: TW/ Ministarstvo kulture Kosova

„Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta sa Kosova“, poručuju još jednom iz Prištine, u jeku najnovijih tenzija na Kosovu.

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva meseca, za koje tvrde da ih „Srbija ilegalno drži“, prenosi Kossev.

Osmog dana avgusta objavili su fotografiju figure kentaura od terakote iz doba kasnog neolita (5-4 milenijum p.n.e.), a za koju tvrde da je pronađena u Valaču.

Deset dana kasnije, na dan sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, na Tviter su okačili fotografiju „tipično Ilirske“ kacige iz metalnog doba (6-5 vek p.n.e.) koja je, kako navode, pronađena u Pećkoj Banji.

Potom je, pre dva dana, kosovsko ministarstvo kulture objavilo još jednu fotografiju – crvenu monohromnu polusfernu vazu, ukrašenu geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), a koja tvrde otkrivena u Rudniku kod Srbice.

Poruka uz fotografije ovih artefakata je ista – „Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta i tako krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari