Pritisak na BIRN posle objavljenog teksta o dr Zoranu Gojkoviću 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Balkanska istraživačka mreža reagovala je danas na tužbu, novosadskog advokata, Nemanje Aleksića.

Kako navode, iako je tekst nastao na osnovu zvaničnih dokumenata dobijenih u zakonitoj proceduri, novosadski advokat je navodno je tužio BIRN, što predstavlja nastavak pretnji izrečenih tokom razgovora sa novinarkom

Prema pisanju BIRN-a, advokatska kancelarija Aleksić iz Novog Sada navodno je podnela krivične prijave protiv naših novinarki Natalije Jovanović i Jelene Veljković, kao i urednika Milorada Ivanovića, zbog navodnog objavljivanja tajnih, poslovnih podataka i neovlašćenog snimanja razgovora sa advokatom Nemanjom Aleksićem.

BIRN još uvek nije upoznat sa sadržajem krivične prijave koja je podneta Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, a za nju je BIRN saznao iz vesti agencije Tanjug, koji je u tu prijavu “imala uvid”.

Imajući u vidu neosnovanost tvrdnji iznetih u vesti koja se poziva na krivičnu prijavu, BIRN ovu tužbu, ali i objavljenu Tanjugovu vest, smatra pritiskom na svoj rad i nezavisnu uređivačku politiku.

– Advokatska kancelarija Aleksić u krivičnoj prijavi, kako prenosi Tanjug, navodi da su novinarke i urednik BIRN-a širenjem lažnih vesti i manipulisanjem podacima izazvali paniku među zaposlenima, saradnicima i klijentima Advokatske kancelarije Aleksić, nanoseći štetu ugledu kancelarije.Međutim, tekst “Doktor za falsifikate: Zoran Gojković zloupotrebio pečat svog kolege” objavljen na našem  portal javno.rs nastao je u potpunosti na osnovu podataka dobijenih po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, piše BIRN.

U tekstu, pozivajući se na zvanične dokumente, BIRN navodi da je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dajući iskaz u policiji u svojstvu osumnjičenog, rekao da ga je 2011. godine pozvao neko iz advokatske kancelarije Aleksić, da mu je rečeno da je njihova advokatica Marina Džepina povredila zglob i da im treba lekarski izveštaj da bi opravdali izostanak sa jednog suđenja. Gojković je, ne pregledajući pacijenta, sačinio izveštaj koji je overio potpisom i pečatom drugog lekara bez njegovog znanja. Gojković je rekao da je „verovao svom prijatelju i da nije slutio da će izveštaj biti zloupotrebljen“. Policija je kasnije utvrdila da Marina Džepina nije povredila nogu, što je ona i sama priznala.

Zvanični podaci izneti u tekstu su citirani na osnovu policijskih zapisnika, krivične prijave i rešenja o oportunitetu, koji su dobijeni od Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i u tom smislu BIRN je postupio u skladu sa zakonom.

Što se tiče optužbe za neovlašćeno snimanje i objavljivanje razgovora, iz samog razgovora čiji je transkript objavljen na našem sajtu, a audio snimak na Youtube, jasno je da je Nemanja Aleksić svestan da daje izjavu novinarki i da je takođe svestan da će je novinarka koristiti u izradi teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari