Pritisak na Južne vesti zbog kritičkog pisanja 1Foto: Sajt Južne vesti

Ovih dana čak dve poreske kontrole „češljaju papire“ Južnih vesti, u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta a zaposleni u ovom mediju su ubeđeni da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja.

„Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, kaže za Raskrikavanje direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović.

Južne vesti, najčitaniji portal na jugu Srbije, trenutno je peti put pod temeljnom kontrolom poreskih inspektora, što iscrpljuje rad menadžmenta.

Ovaj portal, čiji su novinari osvajali nagrade za istraživačko novinarstvo, godinama nailazi na probleme zbog kritičkog stava koji neguje.

Novinari su dobijali pretnje i tužbe, a urednik je bio praćen i tajno sniman. Gradovi s juga Srbije prilikom dodele novca redovno zaobilaze Južne vesti, a vršen je pritisak na privatne firme koje su želele da se oglašavaju kod njih.

Najnapornije je to što iznova moraju da se nose sa poreskim inspekcijama. U pitanju su politički motivisane kontrole iza kojih stoje ljudi iz vrha lokalnih vlasti u Nišu- kako kažu za Raskrikavanje direktor, projekt-menadžer i glavni urednik Južnih vesti, .

Zloupotreba poreskih organa za obračun sa medijima može da bude novi trend u Srbiji jer se više medija požalilo da se suočilo sa ovim problemom, što je navedeno i u poslednjem izveštaju Fridom Hausa, piše portal Raskrikavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari