"Pritisak na mali kritički medij bez zaleđine": Funkcionerka iz Gadžinog Hana tuži portal Rešetka zbog izjave opozicione poslanice 1Gadžin Han: Foto Biljana Ljubisavljević

Predsednica Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković podnela je tužbu Višem sudu u Beogradu protiv leskovačkog portala Rešetka i njegovog glavnog i odgovornog urednika Dragana Marinkovića zbog prenešene izjave opozicione narodne poslanice Jelene Milošević, čime su joj navodno povređeni ugled i čast.

Cvetković je tužila i poslanicu Milošević, koja je i članica Predsedništva Stranke slobode i pravde i čelnica niškog odbora, jer je iznosila sumnje da je javno preduzeće Direkcija za izgradnju Gadžin Han izgubilo pravo nad eksploatacijom kamenoloma “Mandara” zbog navodnog nameštanja posla firmi Cvetkovićkinog devera “Boban Cvetković”.

Ona od Rešetke, njenog glavnog urednika i poslanice zahteva naknadu štete u ukupnom izbnosu od 400.000 dinara.

U Cvetkovićkinoj tužbi se kao sporni navode tekstovi “Zbog nameštanja posla firmi predsednice Skupštine, celom opštinskom preduzeću sa 50 zaposlenih preti stečaj?”, koji je objavljen krajem novembra 2022, i “Predsednica Skupštine opštine Gadžin Han ipak u direktnom sukobu interesa oko eksploatacije kamenoloma?”, objavljen početkom januara ove godine.

U tekstovima se između ostalog navodi da je Direkcija za izgradnju ekspoatisala kamen u ovom kamenolomu, kojim je posipala atarske puteve i tako opstajala, a tada izgubila takvo pravo jer je načelnica Opštinske uprave Gadžin Han Ljiljana Petrović sakrila rešenje Ministarstva energetike i rudarstva kojim se “odobrava istražno pravo porodičnoj firmi predsednice Skupštine”, te ono nije zavedeno u pisarnici, zbog čega Opština nije mogla da se žali, iako je na to imala pravo. Petrović je krajem prošle godine smenjena sa te funkcije navodno upravo zbog prikrivanja dokumentacije.

"Pritisak na mali kritički medij bez zaleđine": Funkcionerka iz Gadžinog Hana tuži portal Rešetka zbog izjave opozicione poslanice 2
Foto: Sajt opštine Gadžin Han

Poslanica Milošević je u tekstu ocenila da je “njeno viđenje” da je Cvetković nalogodavac sakrivanja ovog dokumenta, kako bi “svojoj porodičnoj firmi omogućila istražno, a potom i ekploataciono pravo u kamenolomu”.

Upitala je pritom “dokle ide ljudska pohlepa i da li je cilj da se uništi Direkcija, jedna od retkih firmi koja u Hanu posluje, i preuzmu poslovi iz njene nadležnosti, ili da se ostavi 50 ljudi bez hleba da bi neki bili bogatiji, ili da se natera načelnica OU da ode u zatvor i završi radni vek osramoćena da bi neki ostvarili svoj interes”.

Rešetka je zvala predsednicu Skupštine opštine Gadžin Han za izjavu, ali ona nije dogovara na pozive, dok je Petrović kazala da ne želi ništa da komentariše.

Cvetković je, međutim, nešto kasnije podnela tužbu, tvrdeći da su svi ovi navodi u tekstovima „neosnovani i netačni“.

Ona je u tužbi navela da je Direkcija za izgradnju izgubila istraživačko pravo za kamenolom zbog toga što je istekao rok za istraživačke radove koji je naveden u rešenju, a ne zbog njenog ili nekog drugog navodnog uticaja.

Negirala je da je firma “Boban Cvetković” porodična i njena, već da je reč o preduzetničkoj radnji njenog devera od osnivanja 2004. Načelnici OU Petrović “nije davala nikakve naloge” u vezi sa sakrivanjem rešenja Ministarstva rudarstva i energetike.

U tužbi se dodaje da su je tekstovi koje je objavila Rešetka “veoma uznemirili”, a mogu narušiti njenu čast i ugled, posebno u radnom okruženju i sredini u kojoj živi. Ona je “veoma uspešna u svom poslu”, pa “insinuacije” navedene u tekstu mogu imati izuzetno negativan uticaj na njen ugled u profesionalnoj i privatnoj sferi.

“Svako aludiranje da se ona bavi kriminalnim aktivnostima može imati nesagledive posledice u odnosu nadređenih prema njoj, ali i po pitanju njenog eventualnog profesionalnog napredovanja”, piše u tužbi.

"Pritisak na mali kritički medij bez zaleđine": Funkcionerka iz Gadžinog Hana tuži portal Rešetka zbog izjave opozicione poslanice 3
Jelena Milošević: Foto V. Torović

Poslanica Milošević kaže za Danas da je pokrenula postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije kako bi se utvrdilo da li je Cvetković u ovom slučaju bila u direktnom sukobu interesa, a ona smatra da jeste. Protiv bivše načelnice OU Petrović podnela je krivičnu prijavu zbog nesavesnog rada u službi.

Za sve što iznale, kaže, ima dokumenta, a u jednom od njih, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru izvršenom krajem prošle godine, navodi se da je Marija Cvetković “zainteresovano lice” firme “Boban Cvetković”.

“Drago mi je što me je gospođa Cvetković tužila. Konačno će i šira javnost imati priliku da se upozna sa svim nepravilnostima na koje sam ukazivala, a i sa novim dokumentima do kojih sam došla i koje ću dostaviti sudu. Ali tužiti lokalni medij i novinara samo zato što su prenosili moje izjave, to je potpuno neverovatan i sramotan postupak. Ovo je nedopustiv pritisak na male lokalne medije i poruka za ubuduće- da se slučajno ne usude da prenesu izjave opozicionih političara i da pišu o korupciji”, kaže Milošević.

Glavni i odgovorni urednik Rešetke, Marinković, ocenjuje da ova tužba predstavlja i pritisak i upozorenje za “jedan mali medij bez zaleđine”.

"Pritisak na mali kritički medij bez zaleđine": Funkcionerka iz Gadžinog Hana tuži portal Rešetka zbog izjave opozicione poslanice 4
Dragan Marinković: Foto Istinomer/printscreen/Rešetka

Izjave poslanice Milošević puštali su i nacionalni mediji, ali je predsednica Skupštine opštine Gadžin Han odlučila da tuži samo Rešetku, računajući da je “najslabija karika”, te da će tako njena opomena imati efekta, kaže on.

“Naravno da nas nije zastrašila. Istraživaćemo korupciju još dublje, a od takvog istraživanja svakako neće biti izuzeta porodica Cvetković. Uostalom, i ja kao novinar i Rešetka prošli smo kroz brojne i različite pritiske- tužbe, pretnje, fizičke napade, pretnje smrću. Prijavljivali smo ih, ali bez rezultata- tužilaštvo u Lekovcu ili uopšte nije reagovalo ili je prijave odbacivalo. Poslednju pretnju smrću, koju sam dobio 8. marta prošle godine, nisam prijavio jer više nemam poverenja u policiju i pravosuđe”, kaže Marinković za Danas.

On kaže da je lokalnim medijima i novinarima u manjim sredinama “daleko teže” nego nacionalnim medijskim kućama i kolegama u velikim gradovima. Nisu u fokusu onih koji se bave zaštitom novinarskih prava, a žive u okruženju u kojem se svi znaju (“znam te, znaš me”) i bezmalo svakodnevno susreću.

“Izuzetno je teško opstati ukoliko ste kritički lokalni medij, koji ne štedi donosioce odluka i ne ćuti o važnim temama. Lokalni mediji uglavnom finansijski zavise od lokalnih medijskih konkursa, na kojima teško prolaze ukoliko nisu pod kontrolom vlasti. Pritom, jako teško dolaze do evropskih i drugih međunarodnih fondova. Jedno od rešenja bilo bi ozbiljno udruživanje lokalnih medija, ali i tu postoji problem, jer među nama nema ni približno dovoljno solidarnosti”, kaže Marinković.

Rešetka je osnovana u martu 2021. godine, a sada spada u jedan od najčitanijih medija u Lekovcu i regionu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari