"Pritvorenim aktivistima iz Majdanpeka pogažena ljudska prava“: Grupa građana "Ne dam" obratila se Zoranu Pašaliću 1Footo: Ne dam

Grupa građana „Ne dam“ obratila se javno zaštitniku građana Zoranu Pašaliću i Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, navodeći da su pritvorenim aktivistima iz Majdanpeka „u velikoj meri pogažena ljudska prava, pravo na slobodu, jednakost i dostojanstvo“.

Na ovako javno obraćanje, putem društvenih mreža, Grupa građana Ne dam/Nu dau! iz Majdanpeka odlučila se, kako navode jer „javnost mora biti upoznata sa protivpravnim radnjama nadležnih institucija“.

U svom obraćanju oni podsećaju da su 26. septembra građani pozivani u policijsku stanicu Majdnapek da u svojstvu građana daju izjave.

-Tom prilikom je većina njih bila izložena psihičkom i fizičkom maltretiranju od strane pojedinih policijskih inspektora. O ovim događajima postoje svedočenja koja ćemo vam dostaviti pisanim putem (na adrese). Takođe, mnogima od njih je određen pritvor od 30 dana u Negotinu – navodi GG Ne dam u svom javnom obraćanju.

Po njihovim saznanjima, zbog sumnje da boluje od zarazne bolesti jednom pritvoreniku bila je određena izolacija.

-O njegovoj izolaciji i lečenju niko nije bio obavešten par dana. Nakon nekoliko dana, lekar je ustanovio da se ne radi o zaraznoj bolesti, već o običnoj alergiji. U međuvremenu, vest je procurela i panika je zavladala među svim ljudima koji su sa njim bili u kontaktu. O njegovom psihičkom stanju da ne govorimo – navode GG Ne dam/Nu dau! u svom obraćanju zaštitniku građana i Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, smatrajući da su „u velikoj meri pogažena ljudska prava, pravo na slobodu, jednakost i dostojanstvo“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari