Privatizacija obala i gradnja na zaštićenim površinama nije interes građana: Javna rasprava o štetnosti projekta "Linijski park" 1Foto: Gojko Vlaović/Danas

Projekat „Linijski park“ nije nikakav park, već privatizacija obala i izgradnja komercijalnih objekata na zaštićenim površinama suprotstavljena interesima građana, zaključak je današnje javne rasprave na otvorenom u organizaciji pokreta Ne davimo Beograd održane u parku kod Spomenika braniocima Beograda koji se nalazi u blizini Sportsko rekreativnog centra „Gale Muškatirović“.

Petar Pavasović iz opštinske grupe Stari grad pokreta Ne davimo Beograd ocenio je da će umesto parka na tom prostoru biti izgrađene desetine hiljada kvadrata sportsko-rekreativnih i komercijalnih sadržaja koji će biti u privatnom vlasništvu kao i naselje “Beograd na vodi”.

-Pešaci se, umesto da šetaju uz reku teraju da idu uz Bulevar vojvode Bojovića.Tu će da zasade drveće čije će korenje da potkopava našu kulturno-istorijsku baštinu – kazao je Pavasović.

Generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra Sneška Kvadvlih Mihailović rekla je da je, što se tiče Beogradske tvrđave, jasno da je, ono što je ušlo u plan detaljne regulacije zakonski nedopustivo sa stanovišta zaštite kulturne baštine.

Ona je istakla da niko nije protiv pešačke i biciklističke staze i ozelenjavanja Beograda, ali je istakla da je neprihvatljivo  da se sportsko-takmičarski kompleks, koji je već došao do Spomenika braniocima Beograda, dalje širi i eventualno zidaju nove zgrade. Prema njenim rečima, umesto toga na prostoru oko Beogradske tvrđave nužno je da se obavlja samo revitalizacija, dalja iskopavanja i istraživanja i da se čitav taj kompleks uredi na najbolji način.

Privatizacija obala i gradnja na zaštićenim površinama nije interes građana: Javna rasprava o štetnosti projekta "Linijski park" 2
Foto: Gojko Vlaović/Danas

Inženjer arhitekture Marko Radosavljević  istakao je da ima puno propusta u projektu “Linijskog parka”, kao i da se u tom kontekstu potpuno ignoriše Beogradska tvrđava, veoma značajan spomenik kulture, zarad podizanja  cene kvadrata u predstojećim velikim infrastrukturnim projektima uz reku Dunav.

Radosavljević je rekao da je plan revitalizacije tvrđave trebalo da se zasniva na otklanjanju štete koju je pružni nasip naneo Beogradskoj tvrđavi. On je dodao da je biciklistička staza koja ide pored reke urađena još 1998. godine.

-Da li je rešenje da se faktički kroz bedem tvrđave pravi nova biciklistička staza umesto da prirotet bude revitalizacija te tvrđave s obzirom da već postoji ista infrastruktura na nekih 50 metara paralelno, od Ade Ciganlije do Pančevačkog mosta – upitao je on.

Iva Čukić, iz kolektiva Ministarstvo prostora istakla je da se na  prostoru u okolini Spomenika braniocima Beograda planira proširenje kompleksa teniskih terena u vlasništvu porodice Đoković kao i izgradnja marine Dorćol što predstavlja degradiranje i biće na uštrb bogatog kulturnog nasleđa koje se tu nalazi ali i zelenih površina.

Iz pokreta Ne davimo Beograd naglašavaju da se navršilo  godinu dana od kada su na javnoj raspravi povodom plana za izgradnju “Linijskog parka” organizacije i građani dostavili niz primedbi kojima su ukazali da se njim legalizuje dalja uzurpacija javnog prostora u našem gradu.

Iako se navodno radi o parku taj plan zapravo predviđa izgradnju više stotina hiljada kvadratnih metara poslovno-stambenog prostora na za to nepodobnom zemljištu, širenje kompleksa teniskih terena na zaštićenom području Beogradske tvrđave, prenamenu javnih zelenih površina u privatne zone, i niz drugih ustupaka privatnim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari