Privođeni i tuženi jer su štitili svoju imovinu 1Foto: Wikipedia

Nadležni organi opštine Kuršumlija nisu odobrili izvođenje spornih radova na parceli u centru opštine koja je u vlasništvu Čedoslave Ristić i njenih rođaka, na kojoj je njihova porodična kuća, potvrđeno je Danasu.

U parcelu Ristića su prošlog meseca upali bageri JP „Toplica“, srušili kapiju, uklonili među, prekopali prilaz i iskopali kanal, pravdajući sve to javnim interesom.

Dok u JP „Toplica“ tvrde da je sve to učinjeno kako bi se na vodovodno-kanalizacionu mrežu priključilo sedam tamošnjih kuća, Ristići kažu da su sve kuće na tom potezu odavno priključene, a da su radovi na njihovoj parceli, o kojima ih inače niko nije obavestio niti tražio saglasnost, obavljani isključivo u privatnom interesu vlasnika susedne parcele, Ivana Todorovića. Prema njihovim rečima, Todorović navodno radi u Nemačkoj, a njegov bliski rođak je rukovodilac u „Toplici“. Zbog ovog slučaja pred sudom će zasad odgovarati samo vlasnica oštećenog poseda Čedoslava, i to za krivično delo oštećenje tuđe stvari! Postupak protiv nje pred Osnovnim sudom u Kuršumliji pokrenulo je osnovno javno tužilaštvo zbog toga što je ona, kako se navodi, sišla u iskopani kanal i okrnjila postavljenu cev.

Čedoslava, koja sa porodicom živi u Nišu, došla je na svoj plac kada su joj javili da joj „neki bageri ruše kapiju i prilaz“ i pokušala da sazna da li je, ko i zašto izdao nalog za takve radove. Njen suprug Zoran je seo ispred rovokopača, pokušavajući da ga zaustavi. Ubrzo ih je privela i policija zbog „ometanja radova“, a za to vreme radnici „Toplice“ su postavili cevi. Odmah nakon incidenta nadležni su davali oprečne izjave o tome zašto je prekopavana parcela Ristića.

Predstavnici Odeljenja za privredu kazali su novinarima da je JP „Toplica“ „intervenisalo na mreži, po hitnom pozivu“. Direktor preduzeća Vojimir Čarapić je, pak, tvrdio da je „rađena rekonstrukcija vodovodno-kanalizacione mreže, kako bi se na nju priključilo sedam kuća“, a da Ristići kao vlasnici parcele na kojoj se to radilo o tome nisu obavešteni jer je „reč o opštem interesu“.

– Predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić jasno mi je rekao da se radovi izvode po njegovom nalogu i da čak troškove izvođenja radova snosi Opština. I pored saznanja i dokumentacije da se to čini na privatnom posedu, nije hteo da naloži obustavu radova. Reč je, dakle, o siledžijskom ponašanju vlasti prema građanima, i to za privatne potrebe vlasnika susedne parcele, koji tu još nije izgradio kuću, a verovatno želi da uveća prostor za gradnju premeštanjem svoje kanalizacione i vodovodne mreže u naše dvorište, kaže Čedoslava Ristić. Ona tvrdi da članovi njene familije sada više nemaju prilaz kući i moraju da ulaze kroz komšijska dvorišta. Put koji vodi do njihove parcele je utonuo, a radnici „Toplice“ su u kanal, stavili vodovodne, kanalizacione cevi i strujne kablove, što može da bude opasno, pošto je strujni kabl star 50 godina, a nakon ovakvih radova možda je i dodatno oštećen, objašnjava naša sagovornica.

– Nakon našeg suprotstavljanja ovakvoj bahatosti, pripadnici porodice Todorović, koji se očigledno osećaju moćnima, po komšiluku „obećavaju“ da ćemo „tek sada videti šta će nas snaći“, kaže Čedoslava Ristić. U odgovoru Opštinske uprave Kuršumlija na njen zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, u koji je naš list imao uvid, navodi se da „ne postoji odluka kojom je utvrđen javni interes na Ristićevoj katastarskoj parceli za izvođenje radova koji se odnose na kanalizacionu i vodovodnu mrežu“. U odgovoru se dodaje i da Opštinska uprava „nema saznanja da postoji projekat koji predstavlja osnov za utvrđivanje javnog interesa za izvođenje ovih radova, a odeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj Opštine nije izdalo rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži na parceli Ristića, niti je takav zahtev podnet nadležnom organu, navodi se u ovom dokumentu.

UPSS: Država je definitivno nestala

Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS), čiji su članovi Ristići, ocenio je da je ovo još jedna Savamala u Srbiji, koja govori o potpunoj nezaštićenosti građana od bahate vlasti. „Država je definitivno nestala. Više ne postoji nikakva pravna sigurnost. Ne važe nikakvi zakoni. Ako si vlast, možeš sve“, navodi se u saopštenju UPSS-a.

Bez odgovora iz javnog preduzeća

Predstavnici JP „Toplica“ nisu odgovorili na više pitanja Danasa u vezi sa ovim slučajem, koja su joj dostavljena početkom prošle sedmice. Pitanja su postavljena po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Inače, porodica Ristić je pred Osnovnim sudom pokrenula postupak protiv JP „Toplica“ za ometanje poseda. Veštak radi procenu štete, a sutra bi trebalo da bude održano prvo ročište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari