Priznanje Građanskih inicijativa nevladinim organizacijama za očuvanje ljudskih prava 1Suzana Antić-Ristić Foto: U. M.

Na večeras održanom protestnom skupu „Za naša prava“ u organizaciji Gradjanskih inicijativa ova organizacija je uručenjem Zahvalnica podržala veći broj neevlladinih organizacija iz gradova širom Srbije.

Među dobitnicima je i NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja, u čijem ime je priznanje za dugogodišnji rad primila direktorka Suzana Antić – Ristić.

„Nama puno znači ovakva javna podrška organizacijama van Beograda. To su Građanske inicijative vrhunski prepoznale i one su taj ‘motor’ za našu često tešku borbu za opšta, a posebno ugrožena ljudska prava žena, koja se odvija i kroz rad našeg regionalnog SOS telefona za žene žrtve nasilja“, izjavila je za Danas Antić- Ristić.

Ona je posebno istakla važnost medijske podrške i u prvom redu lista Danas, kao jedinog autentičnog medija koji se bori za „život sa smislom i vladavinom prava za sve“.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović, izrazio je podršku svim organizacijama koje se širom Srbije bore za ljudska i svekolika prava u „ovakvoj i današnjoj Srbiji“.

„Danas je uz sve vas. Zato pišite nam, jer mi nismo okrenuli leđa istinitoj i stvarnoj Srbiji“, rekao je Petrović.

Zahvalnica je dobio i Građanski preokret.

U ime Građanskog preokreta zahvalnicu je primila operska pevačica Dragana Popović, dugogodišnja aktivistkinja koja je javnosti poznata i po svom performansu “Ćutanjem na ćutanje”, koji je izvela 2014. godine a tokom koga je sedam dana sedela ispred gradaske kuće u Zrenjaninu tražeći odgovor na pitanje “Gde je voda?”

Ona je na ceremoniji ispred Filozofskog fakulteta izjavila da će Građanski preokret nastaviti, kao i prethodnih sedam godina, da se dosledno zalaže za uspostavljanje građanskog društva.

“Naši prioriteti su demokratske vrednosti i vladavina prava, bez njih nije moguće uspostaviti građansko društvo. Na nama je da budemo vredni, hrabri i posvećeni tim ciljevima, a rezultati će pre ili kasnije doći, kao i ovakva priznanja.”, navela je Dragana Popović.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović rekla je da je ovo i skup podrške građanima u borbi za vodu, vazduh, zemlju, pozivajući državu da povuče prekršajne i krivične prijave protiv svih učesnika protesta.

Udruženje je delovao najpre pod nazivom “Naš grad, naša stvar” a početne aktivnosti bile su vezane za problem vode u Zrenjaninu, zbog čega je 2014. pokrenuta akcija “Zrenjanin je žedan” a republičkim vlastima predate peticija s aviše od 5.000 potpisa grašana da se probem vode reši.

Udurženje pored problema sa neispravnom vodom, ukazuje na brojne druge probleme, kršenje propisa prilikom rešavanja vodosnabdevanja u Zrenjaninu, izgradnje fabrike vode ali i netransparentnog dolaska investicija u ovaj grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari