Direktor PD „TE – KO Kostolac” Dragan Jovanović, dipl. inž. maš. i prof. dr Gradimir Ivanović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, prezentirali su stručan rad grupe autora iz više organizacija (TE-KO Kostolac; Mašinski fakultet, Beograd i Institut „Mihajlo Pupin”, Beograd) pod nazivom „GPS/GPRS tehnologije u upravljanju pomoćnom mehanizacijom na površinskom kopu uglja” na XI međunarodnoj konferenciji „Održavanje i proizvodni inženjering”, koja je održana u Budvi u periodu od 16. do 19. juna.

Nakon prezentacije rada, razvila se diskusija o realizaciji, implementaciji i koristima predmetnog projekta za TE-KO Kostolac. Na konferenciji je predstavljeno ukupno 51 rad, a stručni žiri konferencije odlučio je da se predmetnom radu dodeli Diploma „Za najbolju prezentaciju naučno istraživačkog projekta”. Inače, rad je nastao kao rezultat istraživanja u projektu šireg obuhvata u okviru programa tehnološkog razvoja Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Mašinski fakultet Univerzitet u Beogardu (MF) i Institut Mihajlo Pupin (IMP), Beograd pod rukovodstvom: profesor dr Gradimira Ivanovića (MF) i Dragana Stošića, dipl. inž. (IMP) realizovali su projekat implementacije GPS/GPRS Tehnologije u upravljanju pomoćnom mehanizacijom (PM) na Površinskom kopu uglja Drmno u Kostolcu. Projektom je omogućeno upravljanje i praćenje rada mašina/vozila pomoćne mehanizacije na površinskom kopu Drmno” u realnom vremenu. Dalje, omogućen je izbor svih mašina/vozila ili izbor pojedine vrste-grupe mašine/vozila (od 23) ili izbor konkretnih grupa (na primer, bagera i buldozera). Iz ovog sistema se mogu dobiti pregledi pojedinih parametra rada mašina/vozila, kao i pregledi poslednje pozicije i vremena otkaza mašine/vozila. Pored direktnog pregleda na mapi, rezultat projekta ogleda se i kroz dobijanje i drugih pregleda/izveštaja o radu istih iz informacionog sistema (IS) PM koji predstavlja celinu sa GPS/GPRS tehnologijama. Na slikama su prikazani primeri izgleda ekrana (mapa sa mašinama/vozilima PM) u pojedinom trenutku, grafički prikaz podataka o dolivanju i potrošnji goriva u realnom vremenu, kao i prikaz vremena rada motora, stajanja mašine, njenog rada u moto časovima i ukupno za pojedinu mašinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari