Libijske vlasti demantovale su juče informacije da je najmlađi sin Muamera el Gadafija Hamis ubijen u napadu NATO na Zlitan, kako tvrde predstavnici libijske opozicije. „Informacije o smrti Hamisa u vazdušnom napadu NATO su najprljavije laži čiji je cilj da se skrene pažnja s pogibije civila u jednom miroljubivom selu“, izjavio je portparol libijske vlade Musa Ibrahim, prenela je Beta.

Pozivajući se na visoke zvaničnike libijskih pobunjenika više medija je juče javilo da je najmlađi Gadafijev sin poginuo u vazdušnom napadu NATO na grad Zlitan, 150 kilometara istočno od Tripolija. „Hamis Gadafi je među 32 osobe koje su poginule u napadu avijacije NATO“, rekao je portparol libijskih pobunjenika Mohamed Zavavi, a preneli su Frans pres i katarska televizija Al-Džazira. Portparol je kazao da je opozicija do tih informacija došla zahvaljujući špijunskim aktivnostima koje sprovodi u najbližem pro-Gadafijevom okruženju.

NATO je potvrdio juče da je u četvrtak uveče izveo dva vazdušna napada na Zlitan, ali nije mogao da potvrdi navode o pogibiji Gadafijevog sina. Hamis je šef 32. brigade, jedne od najprofesionalnijih i najlojalnijih jedinica libijske vojske. Gadafijeva vlada je saopštila pre nekoliko meseci da je njegov brat Saif al Arab Gadafi ubijen. Saif al Arab je bio mnogo manje poznat javnosti u odnosu na svoju bracu i nije imao nikakvu ulogu lidera. Gadafijev sin Hamis je prema ranijim navodima ubijen u napadu koji je izveden samo nekoliko sati nakon što su službenici Vlade u Tripoliju poveli novinare u obilazak centra Zlitana, nastojeći da opovrgnu tvrdnje pobunjenika da je grad meta napada.

Borci iz pobunjeničke enklave Misrata, 60 kilometara istočno, saopštili su ove nedelje da su napredovali ka Zlitanu, strateškom priobalnom gradu na putu za Tripoli. Međutim, vlasti u Tripoliju su ubrzo opovrgli tu tvrdnju i naglasili da oni taj grad drže pod kontrolom.

U međuvremenu, portparolka italijanske kancelarije Komiteta UN za izbeglice Laura Boldrini izjavila je da je najmanje 1.500 izbeglica koje su čamcima i manjim brodovima od sredine marta bežale iz ratom zahvaćene Libije, nestalo tokom prelaska Sredozemnog mora, rekla je juče Boldrinijeva. „Nemoguće je doći do preciznijih podataka o broju nastradalih izbeglica u Sredozemnom moru, ali je sigurno da je od početka sukoba u Libiji, najmanje 1.500 njih izgubilo život pokušavajući da dođu do evropske obale“, rekla je Boldrinijeva u intervjuu listu Korijere de la sera.

Jedna preživela libijska izbeglica, koja je juče u jutarnjim časovima stigla u Lampeduzu na jugu Italije, ispričala je da je oko 100 migranata koji su se nalazili na brodu s njom umrlo od gladi i žeđi tokom putovanja i da su njihova tela bačena u more. Prema informacijama lokalnih vlasti, na tom brodu, koji je iz Libije krenuo prošlog petka, nalazilo se više od 300 ljudi. U cilju sprečavanja novih tragedija, Boldrinijeva je predložila da se „ojača saradnja brodova koji plove Mediteranom“. Italijanske vlasti su ranije zatražile objašnjenja od nadležnih u NATO, nakon što su zahtevale da jedan njihov brod koji se nalazio u vodama Mediterana pritekne u pomoć manjem brodu sa izbeglicama koji je tonuo. NATO se međutim, oglušio o taj poziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari