Problem veći od računa za vodu, škola u Zemunu mora da plati 500.000 dinara 1foto EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Osnovnu školu „Gornja Varoš“ u Zemunu iznenadio je avgustovski račun za vodu – bio je čak 50 puta veći nego obično. Za vodu koju nisu potrošili „Vodovod“ je tražio da plate račun od neverovatnih pola miliona dinara. Ipak, problem je veći od računa, piše portal RTS.

Kao navodi RTS, u mesto knjiga i olovaka, za đake osnovne škole „Gornja Varoš“ u Zemunu glavna stavka u rancu je flašica sa vodom. Osamsto đaka ove škole već drugi dan nema vodu.

Slavine su morali da zatvore i povremeno je puštaju kada je veliki odmor, kako bi deca koristila toalete. Obezbeđena je i cisterna sa vodom za piće, ali još ne znaju gde je kvar.

„Jedino smo primetili u kotlarnici, kuda prolaze cevi za vodu od sata ka mokrim čvorovima, da se čuje jako šuštanje i brujanje što znači da je negde voda ispod zemlje, u zemlji, teče između kotlarnice i mokrih čvorova“, kaže Ilija Mirović, direktor OŠ „Gornja Varoš“ u Zemunu.

Isti problem imao i obližnji vrtić

Voda je oticala i napravila račun od skoro 500.000 dinara, ali problem je veći od računa. Kako smo saznali na terenu, isti kvar imao je i obližnji vrtić, koji je zbog vode utonuo u zemlju i sagrađen ponovo.

„Mi se nalazimo na nekom trusnom području, u stvari peskovitom, tako da recimo pre sedam, osam godina je bilo začepljenje kanalizacije više puta i verovatno se te cevi koje su u nekoj dubini od desetak metara lome na tom peskovitom, pa je opština tu preuzimala korake i renovirala mokre čvorove, ali to se ponavlja“, dodaje direktor škole za RTS.

Hoće li biti obustave nastave

Roditelji traže obustavu nastave dok se kvar ne otkloni.

„Ovde deca idu u produženi boravak, ceo dan su u školi, ruke ne mogu da operu, u toalet ne mogu da idu kako treba. Znači, leglo je zaraze“, navodi Tatjana Prelević, majka.

„Roditelji jesu zabrinuti, uznemireni i generalno stava da treba da obustavimo odlazak u školu dok se ovaj problem ne reši i dok deca ne budu imala osnovne sanitarne uslove, jer je ogroman problem za osamsto njih da ne mogu da koriste toalete, naročito za prvačiće koji su tu ceo dan“, naglašava za RTS Tanja Lebović, predsednica Saveta roditelja.

Opština će otkloniti kvar

Sličan problem pre nekoliko godina imala je jedna srednja škola na Čukarici kada je zbog kvara i računa za vodu od četiri i po miliona dinara, pomogao Gradski sekretar za obrazovanje. Uprava škole obratila se istoj adresi, a onda upućena na nadležnu opštinu.

„Dobili smo prvi odgovor od opštine Zemun da oni nemaju sredstava za tu popravku i da se obratimo gradskom ‘Vodovodu’. Zatim smo se obratili i gradskom ‘Vodovodu’, gde smo dobili odgovor da oni nisu za to zaduženi, da je njihova nadležnost samo do merila za vodu, a sve ostalo moraju da rade neke druge institucije. Tako da peru ruke svi sa ovom vodom koje nema“, objašnjava direktor škole za RTS.

Ovaj začarani krug prekinut je kada smo stupili u kontakt sa opštinom Zemun. Oni su u pisanom odgovoru obećali da će obezbediti ekipu koja će otkloniti kvar i pokriti troškove popravke. Direktor škole nam je potvrdio da je ekipa jutros izašla na teren, a gradski Sekretarijat za obrazovanje je obećao da će platiti račun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari