Probna državna matura samo iz srpskog, otkazana druga dva testa 1foto matura.edu.rs

Učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok su probni ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani, saznaje Danas.

Takvu odluku je donelo Ministarstvo prosvete i o tome dopisom obavestilo direktore srednjih škola, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu prosvete.

„Ciljevi probnog maturskog ispita kao što su priprema škola za sprovođenje ispitnih procedura i provera softverskih rešenja se ostvaruje realizacijom testiranja iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti. Sprovođenje ovog ispita je neophodno da bi se testirala sva softverska rešenja digitalnog pregledanja testova, korišćenja administrativnog portala i bezbednosnih procedura. S obzirom da su druga dva ispita probne mature (matematika, opšteobrazovni predmet/test iz stručno-teorijskih znanja/test iz solfeđa sa teorijom muzike) planirana na školskom nivou (štampanje testova i pregledanje) procenjeno je da rezultati i podaci ovih testiranja nisu neophodni da dalju pripremu uvođenja ove sistemske mere“, navodi se u dopisu direktorima u koji je Danas imao uvid.

Kako je Danas prvi pisao, prethodno je Ministarstvo predložilo da se državna matura pomeri za školsku 2025/26. godinu, a taj predlog je unet u Nacrt izmena zakona o srednjem obrazovanju koji je do skoro bio na javnoj raspravi.

Ministarstvo je u dopisu direktorima potvrdilo da je Nacrtom izmena tog zakona „predviđeno produžavanje perioda pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature u punom obimu“.

Kako se dodaje, „produženi vremenski period će se iskoristiti za objavljivanje zadataka za pripremu kandidata, objavljivanje uslova upisa svih visokoškolskih ustanova o vrednovanju i izboru kandidata za upis na studije, objavljivanju sadržaja testova sklonosti za pojedine fakultete i jačanje kapaciteta Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja“.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogadskih gimnazija, kaže za Danas da je odluka o otkazivanju dva ispita, koji su bili predviđeni za 1. i 2. jun, još jedna potvrda potpunog lutanja, bez ikakvih sistemskih rešenja kod onih koji su u poziciji da donose odluke o obrazovnoj politici.

– Nekako osećam stid u ime svih onih koji su doprineli ovakvoj situaciji. Forum beogradskih gimnazija obratio se Ministarstvu prethodne nedelje sa molbom da se umesto, kako je bilo planirano, testovi za probu državne mature štampaju u školama, to obavi u okviru nadležnih zavoda. Ideja o štampanju testova u školama je još jedan pokazatelj potpunog odsustva svesti o tehničkim kapacitetima škola, pa su, kako sam čuo neke škole unapred bile donele odluku da testove štampaju u fotokopirnicama. Pretpostavljam da suočeni sa takvom situacijom, a pošto su testovi za srpski jezik već bili odštampani, po principu, greota da se baci, sad će se samo to polagati bez ikakvog rezona. Ako je stvarno cilj softversko testiranje, ne razumem zasto je ranije planirano polaganje drugih ispita – komentariše Markov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari