U okviru istrage o krađi oko 200 tona nafte iz kasarne „Cerski junaci“ u Šapcu došlo se do saznanja da nedostaju i rashodovani delovi vojnih aviona, helikoptera i kamiona, odnosno da su prodavani bez bilo kakvog ovlašćenja i dokumentacije, nezvanično saznaje Danas.



Prema izvorima našeg lista, cilj dalje istrage biće utvrđivanje gde se nalazi novac od prodaje nafte i tih delova, ali i to kome su prodati.


Viši sud u Šapcu doneo je rešenje o pokretanju istrage protiv deset oficira, podoficira i vojnika po ugovoru u Vojsci Srbije, koji se terete za podrivanje vojne i odbrambene moći i zloupotrebu službenog položaja. Takođe, istražni sudija je naložio i veštačenja kako bi se utvrdilo šta tačno nedostaje iz magacina ove kasarne i kolika je načinjena šteta.

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, nestalih 200 tona nafte bili su iz ratnih rezervi. Do otkrića da je nafta nestala, kako se saznaje, došlo se uoči vojne vežbe „Sava 2010“, kada je naređeno da se ta nafta iskoristi za potrebe te vežbe. Uskoro je, prema istim informacijama, otkriveno da se umesto nafte u cisternama nalazi voda.

Inače, osumnjičeni za krađu u magacinu, bivši komandant šabačkog garnizona, potpukovnik Zoran Stanić (47) i oficir Dalibor Stojanović nalaze se u pritvoru. Najpre je uhapšen Stojanović sredinom novembra, a zatim i Stanić mesec dana kasnije.

Ostalih osam osumnjičenih oficira, podoficira i vojnika po ugovoru brani se sa slobode. Oni su saslušani pred istražnim sudijom Višeg suda u prethodna dva meseca.

Kako se saznaje, tokom istrage se pokušava utvrditi odgovornost svakog lica ponaosob. Pojedine osobe se ne terete za krađu već zbog nevršenja nadzora, što je bilo u njihovoj nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari