Produžen pritvor bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji 1Foto: Pixabay/succo

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor nekadašnjem pripadniku OVK Pjetru Šalji, koji se pred tim haškim sudom tereti za ratne zločine.

Kako je javio Reporteri, a prenelo Kosovo onlajn, sudija za prethodni postupak naložio je odbrani da do 2. marta dostavi podneske u vezi sa narednom odlukom o preispitivanju pritvora, dok odbrana za svoje argumente ima rok do 10. marta.

Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine na Kosovu – proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

Zločini za koje Specijalizovano tužilaštvo optužuje Šalju počinjeni su između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji, koju je koristila OVK.

Kako je saopšteno iz Specijalizovanih veća, 28. januara doneta je odluka da Sajmon Loz bude zastupnik žrtava u ovom predmetu.

Sudija za prethodni postupak odobrio je 15. decembra jednom licu status žrtve koja učestvuje u ovom postupku.

Inače, Specijalizovana veća objavila su izveštaj o dvodnevnoj poseti Kadrija Veseljija Kosovu povodom smrti njegove majke.

Ekonomija onlajn javlja, a prenosi Kosovo onlajn, da se u izveštaju navodi da je odbrana Veseljilja tražila trodnevnu posetu, ali mu je sud dozvolio dva dana.

Tokom posete Kosovu, Veselji je obišao grob svoje majke, i razgovarao sa članovima porodice u pratnji pripadnika Specijalne policije, dodaje se u izveštaju.
Tokom posete Veseljiju nije dozvoljeno korišćenje telefona.

Posle sastanaka sa članovima porodice, Veselji je prevezen u Specijalni pritvorski centar, napominje se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari