Proevropska predsednica Moldavije kandidovaće se za drugi mandat 1Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da će se kandidovati za drugi mandat sledeće godine kako bi usmerila bivšu sovjetsku republiku ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Lideri EU složili su se u decembru da otvore zvanične pregovore o pridruživanju sa Moldavijom i susednom Ukrajinom.

Maja Sandu je rekla da je to otvorilo „novu stranicu“ za zemlju od 2,6 miliona stanovnika koja se graniči sa Ukrajinom i Rumunijom, koja je član EU.

„I dalje imamo važne korake koje treba da preduzmemo i obećavam da ću nastaviti ako mi date poverenje za novi mandat 2024. godine“, rekla je ona u poruci na Fejsbuku.

Ona je zatražila od parlamenta da „inicira organizovanje referenduma (o članstvu u EU) sledeće jeseni, tokom kojeg bi glas građana bio odlučujući“.

Maja Sandu (51), bivši ekonomista Svetske banke, vodi u anketama za predsedničke izbore koji će se održati krajem sledeće godine.

Istraživanje javnog mnjenja, sprovedeno ranije ovog meseca, dalo joj je oko 30 odsto pozitivnih mišljenja u poređenju sa 24 odsto za proruskog bivšeg predsednika Igora Dodona. Ona ga je već pobedila u junu 2020. godine.

Sadašnja proevropska vlada Moldavije osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i tvrdi da Moskva stoji iza zavere za njeno svrgavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari