Profesor Branimir Jovančićević: Da li je promena Statuta planirani udar vlasti na autonomiju Beogradskog univerziteta?

Ostavite komentar


  1. Ko je dosao na mesto rektora i prorektora nista me ne cudi. sve je skuvano u toj sns sps kuhinji.
    direktorka IHTMa Jasmina Stevanovic sedi u istoj zgradi sa pomocnicom ministra i deli ih nekoliko stepenica.
    Bliska dugogodisnaj saradnja u kojoj se ne zna ko radi za ministarstvo a ko za IHTM dovodi u ozbiljno pitanje zloupotrbe sluzbenog polozaja i pomocnice ministra Sokovic i direktorke IHTMa Stevanovic.
    To je uvezano i samo se ne zna ko koliko para uzima sa projekata…
    LEGLO KORUPCIJE!!!

  2. Tu je i pomocnik Lazovic kome je direktor AB omogucio da bude odmah izabran u naucnog savetnika iako nije imao ni za saradnika. Ovaj mu vraca direktorskim mestom i tako u krug. Bez blama i morala. Direktor AB zloupotrebljava polozaj na svim nivoima pocev od gradjevinskih radova i tendera. Upropastice institut za fiziku

  3. Meni je veoma interesantna ovakva selektivnost u stavovima profesora sa fakulteta. Svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu, na fakultetima i institutima u sklopu Univerziteta primaju platu iz budzeta Ministarstva za prosvetu i nauku. Dakle drzavni su cinovnici. Dakle, svi dekani fakulteta na univerzitetu platu dobijaju od drzave, isto kao direktori instituta. Kao i svi predstavnici pojedinacnih fakulteta u svim telima i oraganima Univerziteta u Beogradu. I potpuno bez ikakvih osnova uzima se zdravo za gotovo da ce dekani i profesori sa fakulteta glasati profesionalno i prema svim nacelima morala i etike, ali da ce istovremeno SVI direktori instituta i drugi predstavnici instituta glasati samo prema direktivama iz drzavne uprave. Ukoliko kolegama sa fakulteta smeta sto direktore instituta postavlja Ministarstvo, zbog cega nikada nisu trazili da se to u zakonu promeni, i da se direktori instituta biraju prema procedurama kako je to i na fakultetima. Zbog cega nikada na Univerzitetu nije biran prorektor za nauku iz redova zaposlenih na institutu? Zbog cega fakulteti ne traze da se upravni odbori na institutima biraju samo iz akademskih krugova, da ih predlaze Univerzitet i SANU, bez predstavnika koje odredjuje drzava. Da li je kolegama sa fakulteta palo na pamet da bi mozda i kolege iz instita isto to zelele ali u manjini nisu u mognosti da se za tako nesto izbore. Izgleda da je ovako lakse, da se trazi svaka moguca prilika kako bi se instituti postavili na nize mesto od fakulteta i trazili se dodatni razlog za diskriminaciju. Potpuno mi je odbojno uplitanje politickih partija u rad bilo koje institucije, a pogotovu akademske. Ali drage kolege, ocistitete je i sa fakulteta. Cinimi se da je jedino resenje da se instituti izdvoje sa Univerziteta u Beogradu i osniju drugi Univerzitet. Neki naucni Univerzitet samo za poslediplomsku nastavu i nauku. Ili da se prebace ne neki od privatnih Univerziteta i na miru nastave da rade i mozda ostvare sva prava koja im pripadaju po zakonu o nauci. Tako bismo oslobodili Univerzitet u Beogradu stetnog uticaja instituta i napokon im omogucili da se jos uzvisenije bave naukom i nastavom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.