Profesor Branimir Jovančićević: Da li je promena Statuta planirani udar vlasti na autonomiju Beogradskog univerziteta? 1Foto: Privatna arhiva

Autonomija Univerziteta u Beogradu (UB) je, matematičkim jezikom rečeno, narušena za novih pet članova Senata koje će činiti direktori instituta, ocenjuje za Danas Branimir Jovančićević, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu.

– To ne mora da bude tako, ali teorijski to može da se desi, budući da direktori instituta nisu izabrani u svojim akademskim sredinama, odnosno svojim institutima. Oni se biraju na osnovu mišljenja ili odluke ministra i na taj način se za pet novih glasova razvodnjava autonomni status Beogradskog univerziteta – kaže Jovančićević, reagujući na jučerašnju odluku Saveta Univerziteta u Beogradu o izmeni Statuta UB, na osnovu koje će svi direktori instituta u sastavu Univerziteta, biti članovi Senata.

Jovančićević kaže da je ovakvim potezom Univerzitet u Beogradu sam sebi napravio veliku štetu i da će ova odluka na nekim način u budućnosti morati da se preispita.

– Na institutima ima izuzetnih istraživača, možda će takvih biti i među njihovim predstavnicima koji će sedeti u Senatu, ali to jesu naše kolege sa mnogo manje nastavničkog iskustva i oni nisu kompetentni da donose odluke na Senatu koje su nastavničkog i obrazovnog karaktera, jer u toj oblasti delovanja Beogradskog univerziteta nemaju dovoljno iskustva – smatra Jovančićević.

Za njega je veliko iznenađenje što je pre glasanja na Savetu predlog izmene Statuta UB Senat podržao jednoglasno.

– Postoji mišljenje da je ta odluka doneta na osnovu nedovoljne procene, nedovoljne diskusije i nedovoljnog kričkog razmatranja, ali sve to zajedno ne opravdava odluku Senata, koja je i za sam Senat loša – kaže Jovančićević.

Na pitanje da li će se ovim smanjiti „zla krv“ koja postoji između fakulteta i instituta, on odgovara da ulazak direktora instituta u Senat može da znači smanjenje jaza koji je tokom poslednje decenije stvoren između fakulteta i instituta.

S druge strane, dodaje, to može da se protumači i kao jače pozicioniranje instituta unutar akademske zajednice radi ostvarivanja svojih ciljeva.

– Lako je uočljivo da su vladajuće strukture uložile veliku energiju da ovako nešto prođe. To otvara pitanje da li je reč o planiranom udaru na Univerzitet u Beogradu i smanjenju ingerencija kada je u pitanju njegova autonomija – navodi Jovančićević.

Na najnoviju odluku Saveta Beogradskog univerziteta prethodno je reagovao profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović koji je za Danas ocenio da je promena Statuta brzopleta i nepromišljena i da će imati dalekosežne posledice po Univerzitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari