Tomanović: Izmenom Statuta se urušava autonomija univerziteta 1Foto: N1

– Predlog Rektorskog kolegijuma koji je usvojen na Senatu i sada odluka Saveta Univerziteta u Beogradu da svi direktori naučnih instituta, članica UB, uz upravnika Univerzitetske biblioteke postanu članovi Senata je, po mom mišljenju, brzopleta i nepromišljena – kaže za Danas Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu i bivši dekan ove visokoškolske ustanove.

Na pitanje kako komentariše to što je predlog izmene Statuta pre Saveta podržao jednoglasno i prošireni rektorski kolegijum i Senat, Tomanović kaže da je razgovarao sa nekim dekanima, koji su mu rekli da „nisu dobro promislili“ kada se to našlo na dnevnom redu.

– Na ovaj način se dodatno urušava autonomija Univerziteta u Beogradu, jer sve direktore instituta postavlja Ministarstvo prosvete. Senat je pre nekoliko godina u sličnom sastavu odbio skoro jednoglasno tu inicijativu iz navedenih razloga. Zaista ne znam šta se to u međuvremenu promenilo da su oni koji su bili protiv, sada za to. Jedan broj direktora instituta zaista zaslužuje te pozicije i verovatno bi bili izabrani i u slučaju da ih biraju sami zaposleni. Međutim, ko može da predvidi šta će se dešavati u budućnosti? Možda se nekome u ovom trenutku čini da je to dobro rešenje, ali videćemo šta će biti za pet ili 10 godina – navodi Tomanović.

On ukazuje da Univerzitet ima velike probleme u katastrofalnom finansiranju od strane države, uslovi nastave i naučnoistraživačkog rada su loši, infrastrukturni problemi mnogih fakulteta i naučnih instituta su evidentni, sistem izbora u zvanje je prevaziđen… a uprava Univerziteta, po njegovom mišljenju, pokreće ovako nepotrebne i štetne teme za Univerzitet, ne sagledavajući moguće negativne posledice u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari