Profesor iz Italije u komisiji za doktorat Siniše Malog 1

Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao je Roberta Veraldija, redovnog profesora Univerziteta „Gabriele d’Anuncio“ Kjeti – Peskara u Italiji, za člana stručne komisije koja će analizirati osporenu doktorsku disertaciju gradonačelnika Beograda Siniše Malog, saznaje Danas.

Veraldi je juče obavestio Nacionalni savet da prihvata članstvo u toj komisiji, potvrđeno je našem listu u tom telu.

– Nacionalni savet za visoko obrazovanje dobio je zahtev Fakulteta organizacionih nauka da, u skladu s osnovama za Kodeks o akademskom integritetu i propisima Univerziteta u Beogradu, imenuje jednog člana stručne komisije za utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi doktorata Siniše Malog. Kako je značajan broj profesora Univerziteta u Beogradu već bio uključen u različite stadijume postupka u vezi s ovom doktorskom disertacijom (na FON-u, u stručnim organima Univerziteta i drugo) i pozivao se na postojanje sukoba interesa, Nacionalni savet se opredelio da za člana stručne komisije imenuje uglednog inostranog profesora, čija biografija pokazuje da se bavio i naučnom oblašću kojoj pripada ova disertacija.

Profesor Veraldi govori srpski jezik i čita na njemu. Ovakav pristup imao je za cilj i da se otklone različiti politički prizvuci iz teme koja je prvenstveno akademska, kažu u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje.

Profesor Veraldi je, inače, i gostujući profesor na Univerzitetu u Beogradu, na osnovu odluke Senata UB. U tom svojstvu učestvovao je više puta u komisijama za odbranu doktorskih disertacija. NJegova saradnja s Univerzitetom u Beogradu je visoko ocenjivana.

Na Univerzitetu „Gabriele d’Anuncio“ profesor Veraldi je bio direktor Univerzitetskog istraživačkog centra na Katedri za biznis i administraciju Fakulteta za menadžment. Autor je brojnih naučnih radova iz sociologije, ekonomskog razvoja, ekonomike preduzeća, društvenih i ekonomskih sistema u tranziciji i drugo. U pitanju je naučnik čija je reputacija zaista veoma značajna, objašnjavaju u Nacionalnom savetu.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je u februaru Veraldija Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima i jačanju prijateljstva Srbije i Italije. Kako saznajemo, on je odlikovan na predlog Filološkog fakulteta u Beogradu, sa kojim blisko sarađuje.

Veraldi je počasni konzul Republike Srbije za Region Abruco, sa sedištem u Teramu i od 2010. “neprestano radi na zaštiti interesa srpskih građana na svom konzularnom području, kao i na jačanju ekonomskih kulturnih, naučnih i svih drugih veza Regiona Abruco sa Srbijom”, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Komentar profesora Veraldija nismo uspeli da dobijemo.

Nedostaje jedan član

Prema pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stručnu komisiju čine četiri člana, od kojih dva treba da imenuje FON, jednog Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a jednog Veće grupacija društveno-humanističkih nauka. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, FON je imenovao dva člana, od kojih je jedan stručnjak iz Slovenije, a on je obezbeđen zahvaljujući angažovanju Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu. O kome je reč, na Univerzitetu ne žele da otkriju. Sednica Veća grupacija društveno-humanističkih nauka treba da bude održana krajem ovog ili početkom sledećeg meseca, ali dnevni red još nije kompletiran, pa se ne zna da li će Veće uspeti da imenuje jednog člana u stručnu komisiju. Na poslednjoj julskoj sednici to im nije pošlo za rukom zbog nedostatka kvoruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari