Profesorka Hemijskog fakulteta: U Srbiji se razvija domaći antigenski test na korona virus 1Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

U Srbiji se razvija domaći antigenski test na korona virus, koji bi, u osvnovoj varijanti, mogao gotov do kraja ove godine, potvrdila je danas profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i šefica tima koji radi na tom projektu Tanja Ćirković Veličković.

„Verujem da imamo potencijala da budemo regionalni centar za proizvodnju takve vrste testova za brzu detekciju korona virusa, čak i mutiranih sojeva i novih pretnji te vrste“, rekla je Ćirković Veličković za N1.

Ona je objasnila da se radi o testu koji kombinuje karakteristike antigenskog i PCR testa, konkretno multiplikaciju koja se radi prilikom PCR testiranja – kada se geni virusa umnožavaju milijardu puta kako bi se mogli detektovati.

To će, prema rečima Ćirković Veličković, podići osetljivost, a samim tim i pouzdanost testa.

Tim doktorke Ćirković Veličković predložio je još dve inovacije koje treba da učine testove pouzdanijim, a sve komponente testa proizvodiće se u Srbiji, navodi N1, uz napomenu kako se se u ovom trenutku ne može proceniti koliko bi se čekalo na rezultate nakon korišćenja ovakvog testa, jer će ta faza istraživanja početi da se izvodi sledeće godine.

„Radićemo na tome da to vreme bude što kraće“, rekla je Ćirković Veličković navodeći i da će se do leta raditi na proizvodnji antigena.

Na pitanje kada bi osnovni test mogao biti gotov, kaže da je to moguće do kraja godine, ali se to ne može znati sa 100 odsto sigurnosti.

Ćirković Veličković smatra kako Srbija treba da se pozicionira kao lider u regionu za takve biotehnologije i proteinsku biohemiju, podsećajući da se na početku panedmije koronavirusa nije moglo doći nji do testova, pa čak ni do zaštitnih maski.

„U takvim trenucima krize svaka zemlja pre svega obezbeđuje svoje stanovništvo, tako da verujem da je Srbiji bitno da ima centre koji mogu da reaguju i prilagode svoja istraživanja trenutnoj situaciji“, rekla je šefica tima Hemijskog fakulteta za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.