Počelo je SMS porukama, a nastavilo proganjanjem i pretnjom: Zbog čega Tamara iz Bele Crkve mesecima ne izlazi iz kuće bez pratnje 1Foto: Shutterstock/UfaBizPhoto

Počelo je SMS porukama. Nastavilo se praćenjem, koje je ubrzo prešlo u proganjanje. Brojne prijave i zabrana prilaska nisu mnogo pomogle. Preraslo je u otvorenu pretnju smrću. Kako će se završiti – niko ne zna.

Kada je Tamari S. iz Bele Crkve u novembru prošle godine zazvonio telefon, nije mogla ni da pretpostavi u šta će joj se život pretvoriti. Do tada, živela je bez straha – izlazila je normalno, nije se osvrtala oko sebe, kretala se bez pratnje…

Sve ono što većina nas uzima zdravo za gotovo, otišlo je preko noći. Preciznije je reći – oduzeto.

Kako ona kaže za Danas, poruke pune komplimenata dolazile su sa nepoznatog broja. Odusustvo odgovora nije obeshrabrilo pošaljioca.

Ubrzo je Tamara upoznala njihovog autora. Najpre je crni BMV počeo da “patrolira” njenom ulicom. Potom su se patrole pročestile i proširile. Viđala je automobil svaki put kada bi kretala i vraćala se sa posla.

Prvi kontakt bio je kada se sa drugaricom vraćala kući. BMV se zaustavio, a vozač, sredovečni muškarac, ih pitao da li bi želele prevoz. Odbile su ponudu, a automobil se udaljio. Muškarca pre toga nikada nije videla.

Protokom vremena praćenje se intenziviralo, do mere da Tamara više nije napuštala kuću bez nečije pratnje. Kada ne bi videla automobil, kaže, osvrtala se iza sebe.

A onda je došao 28. maj, dan kada se vozač BMV-a odvažio da uđe u dvorište Tamarine porodične kuće. Tog dana, Tamara je pozvala nekoliko prijatelja da prave roštilj u dvorištu. U jednom trenutku, dok je sama kod kuće čekala goste, videla je automobil parkiran na kapiji. Vozač je sedeo unutra. Ubrzo se, međutim, okrenuo i otišao.

Istog dana, ali u popodnevnim časovima, kada je svega nekoliko ljudi bilo prisutno, automobil se vratio. Vozač je izašao iz kola i ušao u dvorište. Rukovao se sa svima, a Tamara mu je rekla da je u pitanju privatna žurka i da želi da napusti dvorište. Okrenuo se i otišao. Ali, nije odustao.

Svega nekoliko dana kasnije, kada je Tamara bila odsutna, ponovo je ušao u kuću. Zatekao je njene roditelje, pitavši ih gde je Tamara. Na pitanje šta će mu ona, vozač je rekao da želi da izađe sa njom. Rekli su mu da on nema šta da traži sa njom. Opet je otišao. Ni ovoga puta nije odustao.

U ovom periodu, redovan deo Tamarinog života bio je i odlazak u lokalnu policijsku stanicu. Samo u periodu od početka juna do početka jula sedam puta je, kako stoji u dokumentaciji, prijavljivala policiji muškarca koji je prati.

Najpre ga je prijavila za proganjanje. Policijski službenici su ga upozorili. Dve nedelje kasnije, nakon što se ništa nije promenilo, podnela je krivičnu prijavu za proganjanje. Istog dana, morala je ponovo u stanicu, prijavljujući da se muškarac šeta ispred njene kuće. Obavešten je dežurni tužilac.

Dan kasnije opet je otišla u policiju. Ovoga puta ju je muškarac pratio po gradu, stajao na raskrsnici i posmatrao. Sačinjena je beleška i prosleđena tužiocu. Muškarcu je određena zabrana prilaska.

Desetak dana kasnije Tamara je ponovo došla u policiju. Ignorišući zabranu prilaska muškarac ju je pratio kolima dok se vraćala iz grada. Policija ga je opet upozorila i obavestila tužioca.

Dva dana kasnije opet je bila prinuđena da prijavi muškarca policiji.

Nastavio bi se ovaj niz verovatno i dalje, da nije bilo incidenta s početka jula. Tamara i drugarica su šetale gradom. Već nekoliko dana nije videla svog progonitelja, što joj je po sebi ulivalo nervozu. Toliko dugo ju je pratio da nije više znala da li je gore kada ga vidi ili kada ga ne vidi.

U jednom trenutku, prelazeći raskrsnicu videla ga je, ovoga puta u sivom BMV-u, na svega nekoliko metara od sebe. Spustio je prozor i rekao: “Ubiću te”.

Usledila je nova prijava policiji i ovoga puta su ga uhapsili. Kako je Danasu rečeno u Osnovnom tužilaštvu u Vršcu, podignut je optužni predlog protiv dotične osobe za krivično delo progananjanje.

Njemu je odlukom Osnovnog suda u Vršcu određen pritvor. Pritvor, po Zakonu o krivičnom postupku traje 30 dana, nakon čega se donosi nova odluka.

Ovaj period prvi je u kojem Tamarin život podseća na ono što je bio pre nego što su počele da joj stižu poruke sa nepoznatog broja. Može da se kreće sama, bez konstantnog osvrtanja za crnim BMV-om. Ipak, svesna je da joj je ta sloboda oročena.

Za sada ova priča zvuči zastrašujuće poznato. Njen kraj zavisiće isključivo od narednih koraka nadležnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari