Da li zabrana prilaska nasilnika žrtvi garantuje njenu sigurnost i ko to kontroliše? 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Meru zabrane prilaska ne kontroliše niko, ona je nedovoljno uređena i ne garantuje dovoljnu sigurnost ženi, kaže za Danas pravnica i programska direktorka organizacije FemPlatz, Kosana Beker, komentarišući slučaj žene iz Kraljeva koja je zbog nasilja od strane bivšeg supruga zatražila pomoć na Tviteru.

Prema objavljenim informacijama, bivšem suprugu Dušice iz Kraljeva koja je svoju potresnu ispovest o nasilju podelila na Tviteru, izrečena je kazna zabrane prilaska.

On je tokom ove zabrane nastavio da preti da će je ubiti a pretnje je slao čak i preko njihovog mlađeg sina.

Preko mlađeg sina joj je poručio da će je izbosti nožem i da neće biti kao prošli put. I pored zabrane prilaska je mogao to da uradi jer, kako nam je pravnica Kosana Beker rekla, mera zabrane prilaska je jako loše uređena.

Da li zabrana prilaska nasilnika žrtvi garantuje njenu sigurnost i ko to kontroliše? 2
Kosana Beker
Foto: Promo

Od žene se, kako je Beker objasnila, jednostavno očekuje da zove policiju kada vidi naslinika.

„Da bi mera zabrane prilaska funkcionisala u MUP-u trebalo da postoji neki sistem za monitoring kojim bi se pratili svi ti kojima je mera propisana i onda bi se znalo da se nasilnik približava ženi pre nego što ona njega može da vidi i pre nego što on nju ozbiljno ugrozi“, priča Beker.

Dakle, da bi mera zabrane prilaska funkcionisala neko praktično mora da prati toga kome je mera izrečena.

Kako ona kaže, takav mehanizam praćenja ne bi bio ništa novo i primeri za tako nešto postoje svuda u svetu.

„Ima nasilja svuda, ali sistemi državni različito reaguju na tu pojavu. Tamo gde je državni sistem rešen da radi svoj posao i da zaštiti žene od nasilja, tamo ima i uspostavljen mehanizam koji to prati“, ističe Beker.

To koliko je naš sistem neefikasan u zaštiti žena koje su žrtve nasilja pokazalo je i to što se Dušica za pomoć preko Tvitera obratila medijima.

„To vam je trenutno jedan od načina za brobu sa nasiljem, da alarmirate javnost i da onda neko pod pritiskom medija odreaguje na vaš slučaj i na to što preživljavate“, priča Beker.

Ona je dodala da ceo sistem i država konstantno pozivaju žene da prijave nasilje, a onda kada one to urade, sistem sa tom prijavom ne postupa kako valja.

„Znači generalno sistem ne radi i mislim da je jako dobro to što je žena iz Kraljeva uradila, što je alarmirala javnost iako je to njoj verovatno izazvalo dodatni nivo straha i stresa“, smatra Beker.

Nakon što je Dušicu iz Kraljeva bivši suprug pretukao do ivice smrti, prema dostupnim informacijama, pokušao je da pobegne iz države jer je mislio da ju je ubio, uhapšen je na granici sa Crnom Gorom a za učinjeno nasilje je dobio tri meseca zatvora.

„Sramotno je koliko je on malu kaznu dobio za nasilje. Nasilniku se često gleda kroz prste, kao olakšavajuća okolnost uzima se to što ima decu i porodičan je čovek, to je toliko neprimereno i neprikladno u situacijama kada je on naslinik, to ni u kakvom slučaju ne bi trebalo da budu olakšavajuće okolnosti koje će dovesti do toga da on ima manju kaznu“, kaže Beker.

Ubistvo žene praćeno samoubistvom

Kosana Beker je u razgovoru za Danas navela i da je gotovo svaki treći slučaj femicida u svetu praćen samoubistvom učinioca.

„Kod nas u Srbiji, a tu nema nekih velikih odstupanja, to vam je otprilike jedna trećina ili čak preko jedne trećine slučajeva femicida koji se završe samoubsitvom učinioca“, kaže Beker.

Prema njenom mišljenju, femicid je u našoj sredini tako često praćen samoubistvom zbog, između ostalog, kulture romantizacije nasilja.

„Za to je verovatno odgovoran mentalitet koji se ovde nekako neguje i kome doprinose i mediji takođe, to je da jedna romantizacija nasilja, opravdavanje ljubomore i svega što se u vezama dešava“, smatra Beker.

„To su one patrijahalne ideje ‘moja si il si ničija'“, dodala je Beker.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari