Bivši suprug joj preti, a ona traži pomoć na mrežama i putem medija: Sagovornici Danasa o slučaju nasilja nad ženom iz Kraljeva 1Ilustracija/ Foto: Pixabay/ Ninocare

Potresna ispovest Dušice iz Kraljeva, prvo preko Tvitera, a potom i putem medija, o tome da strahuje za sopstveni život jer je, kako tvrdi, jedva ostala živa nakon napada bivšeg supruga, a sada joj ponovo preti i to preko dece, izazvala je nepodeljenu pažnju javnosti i pitanje da li je sistem zakazao.

„Udarao me sve dok se nisam onesvestila, a potom je nastavio da me udara i kada sam pala. Na obližnjoj radnji bile su kamere koje su to zabeležile. U tom momentu, pretpostavljam da je mislio da me je ubio, krenuo je da beži u Crnu Goru. Međutim, uhapšen je naknadno na graničnom prelazu Špiljani“, isprčala je Dušica za Nova.rs.

Ona je i na Tviteru pisala o svojoj sudbini, navodeći da je posle tog napada njen suprug kažnjen sa tri meseca zatvora, jer su njene povrede – polomnjeni zubi i razderotine po glavi i vratu, okarakterisane kao – lake telesne povrede.

Dobio je zabranu prilaska, ali su problemi ponovo počeli 18. jula ove godine kada mu je stigla tužba za naknadu štete. Kada je mlađi sin nedavno bio kod njega, vratio se prenoseći jezive pretnje svog oca.

„Mlađi sin mi je rekao da će bivši muž da me ubije, da me izbode nožem. Poručio je da neće biti kao prošli put, nego da će ovaj put stvarno da me ubije. Sinu je u telefonskom razgovoru rekao da će ostati bez oba roditelja, ako ja ne povučem tužbu. Rekao je da će za pravdu da ubije 20 ljudi i da robija 40 godina zatvora ako treba, a ja sam odmah otišla u policiju i prijavila ga“, navodi Dušica.

Kako je ona izjavila za portal Nova.rs, tužilac je naložio krivično gonjenje, a iz Centra za socijalni rad zvali su je juče i napisali da postoji visok rizik da će počiniti nasilje, kao i da nije adekvatno kažnjen. Dobio je zabranu komunikacije i prilaska na 48 sati.

Dušica se ne oseća sigurno, ne odlazi na posao, a poslednja adresa kojoj se obratila za pomoć jesu mediji.

Vanja Macanović, pravnica iz Autonomnog ženskog centra, kaže za Danas da nemamo dovoljno informacija o tome da li je sistem zakazao, ali da je činjenica da žrtve u dodatnom strahu drži to što nemaju povratnu informaciju o tome šta je učinjeno u njenom slučaju i kako bi mogla biti zaštićena.

– Za prvo nasilje vođen je krivični postupak i nasilnik je osuđen, izrečene su mere. Za drugo nasilje nemamo informacije kako su institucije reagovale – kako je postupala policija, nadležni tužilac… Pretnju je uputio preko maloletnog deteta što govori da je opasniji od drugih nasilnika – ukazuje naša sagovornica.

Macanović podseća da postoji Grupa za koordinaciju i saradnju, osnovana kao podrška žrtvama u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kojom predsedava tužilac, a pored njega tu su i predstavnici policije i Centra za socijalni rad.

– Na sastancima grupe razmatraju se sve prijave nasilja u prethodnih 15 dana i pravi se plan podrške i zaštite žrtve. Takođe, i same žrtve nasilja mogu biti pozvane na taj sastanak. Tu dobijaju neophodne informacije o svom slučaju, i pruža joj se podrška – ističe Macanović.

Problem je taj, dodaje, što je veoma mali broj tužilaštva u kontaktu sa žrtvama, pa većina njih misle da su prepuštene same sebi.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ocenjuje za Danas da je, nažalost, Dušica primer da država nije u stanju da zaštiti osobe nad kojima se sprovodi nasilje.

– Imali smo u proštlosti velike tragedije sa smrtnim ishodima kao posledicu nefunkcionisanja sistema. Vlast nije ništa uradila da se spreče ovakvi slučajevi, već su ugrožene osobe prepuštene same sebi da brane od nasilnika – ukazuje Aleksić.

Poslednja vest: Uhapšen zbog sumnje da je pretio smrću bivšoj supruzi

M. B. uhapšen je po hitnom postupku, nakon što ga je njegova bivša supruga iz Kraljeva prijavila zbog pretnji smrću koje je dobila od njega, a koje joj je preneo desetogodišnji sin, objavila je ona na svom Tviter nalogu, prenosi Nova.rs.

Kako navode, njemu je prvobitno određena zabrana prilaska i komuniciranja do 48 sati u odnosu na decu i nju, nakon čega je mera i produžena, a potom i preinačena u pritvor. Povodom njegovog hapšenja oglasila se i sama žrtva brutalnog nasilja, koja je očajno molila za pomoć nadležnih, iz straha za sopstveni, a i život njihove dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari