Autonomni ženski centar traži javno saslušanje povodom ubistva žene u Pirotu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Autonomni ženski centar (AŽC) uputio je skupštinskom Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova inicijativu za održavanje javnog slušanja povodom ubistva žene u Pirotu.

Kako se navodi, predlaže se javno slušanje u vezi sa postupanjem institucija koje je dovelo do ubistva žene u Pirotu, koju je emotivni partner ubio 5. marta iz nelegalnog pištolja na glavnom gradskom šetalištu.

U saopštenju se podseća da je ubijena S. M. u 2021. i 2022. godini osam puta prijavljivala svog partnera policiji, pre nego što je protiv njega bio pokrenut postupak istrage pred tužilaštvom.

Kako se navodi, posle osme prijave osumnjičeni je sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela, ali je ponovio krivično delo i dobio devetu prijavu, kada je preloženo da mu se odredi pritvor, ali je sud taj predlog odbio.

„Osnovni sud u Pirotu odbija da se izjasni o razlozima zbog kojih je sudija za prethodni postupak odbila da odredi meru pritvaranja i zbog čega je ista ili druga sudija prihvatila sporazum o priznanju krivice, kada su znale ili mogle da znaju da je M. M. ponovio delo“, navodi se u saopštenju AŽC.

Navodi se da bi na javno slušanje trebalo da budu pozvani predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, za rad, za brigu o porodici, zdravlja i za ljudska i manjinska prava, kao i zaštitnik građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i sudova, predstavnici nevladinih organizacija i novinari.

„Predlažemo da Odbor uputi poslanička pitanja nadležnim institucijama , kako bi predstavnice i predstavnici tih insititucija svoje odgovore na ova pitanja izneli tokom javnog slušanja narodnim poslanicama i poslanicima, kao i zainteresovanoj javnosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari