Vladica Cvetkovicfoto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

– Emotivno gledano, jesam razočaran, jer je i mene malo ponela atmosfera oko ProGlasa, međutim, posmatrano iz racionalnije perspektive niti su rezultati izbora neočekivani, niti iz njih proizlazi da je ProGlas bio gubljenje vremena – kaže za Danas akademik Vladica Cvetković, jedna od pokretača i potpisnika inicijative ProGlas, komentarišući jučerašnji izborni dan.

On dodaje da rezultat koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) nije daleko od maksimuma koji danas u Srbiji može dobiti prava građanska opcija.

– Ovo kažem uzimajući u obzir i dobro temperovanu krađu na beogradskim izborima. Za bolji izborni rezultat opozicije, a naročito za pobedu nad ovakvom autokratskom vlašću bez ikakvih skrupula i sa svim polugama moći, potrebno je još truda, a pre svega još širi opozicioni front koji bi se ostvario na temelju teških, ali principijelnih kompromisa, front koji pritom ne bi smeo da sklizne u populizam nalik ovom Vučićevom – smatra Cvetković.

S druge strane, dodaje on, nema sumnje da je ProGlas probudio neke politički apatične građane, prvenstveno one koji su već bili protiv ove vlasti.

– Kome je to malo, taj je imao nerealna očekivanja. A pošto ne znamo kolika bi bila izlaznost da nije bilo (mesec i po dana) ProGlasa, o njegovom direktnom uticaju na ove izbore ne vredi ni pričati – ističe Cvetković.

On kaže da u ProGlas nije ni ušao da bi se pomoglo opoziciji da na ovim izborima osvoji vlast, već se pridružio da bi s ljudima koje poštuje uglas rekao da društvo neslobodnih medija i nesmenjive vlasti nije ni dobro, ni prihvatljivo, a da to da li nam je takvo društvo i suđeno zavisi od nas samih.

"ProGlas je maraton, a ne skok udalj": Akademik Vladica Cvetković o izbornim rezultatima 1
Foto: Z. Miladinović/Danas

– Ako je naša priča odgovarala nekim koalicijama, to ne znači da je ProGlas bio deo partijske borbe. Najgore od svega je ipak to što je ovim izborima Srbija izgubila još jednu šansu da se mirnim putem rastoči politička moć jednog čoveka. Nemam nikakvu dilemu da je ProGlas bio odlična ideja i da je postigao maksimalan uspeh, tamo gde je on jedino bio moguć, u buđenju građana Srbije. Efekat ProGlasa nije samo mera njegove ideje nego i stanja u Srbiji. Da je inicijativa uopšte imala šanse za mnogo veći domet to bi značilo i da je naše društvo još uvek građanski očuvano, a takvom društvu ProGlas ne bi ni bio toliko potreban. Sada je vreme da potvrdimo ono što smo isticali na našim tribinama: da za nas ovi izbori jesu bili važni, ali ne i presudni i da je ProGlas maraton, a ne skok udalj – zaključuje Cvetković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari