Proglašena vanredna situacija u Novom Sadu zbog posledica oluje 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji glavnog grada Vojvodine, zbog posledica sinoćne oluje praćene jakim padavinama i grmljavinom.

„S obzirom na to da se posledice stravičnog nevremena nisu mogle sagledati u prepodnevnim časovima i da su razmere nastale štete mnogo veće, doneta je Odluka o uvođenju vanredne situacije koja je proglašena radi upotrebe posebnih mera, dodatnih snaga i sredstava u otklanjanju nastalih posledica izazvanih olujom praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem“, navedeno je u saopštenju za javnost iz Gradskog štaba.

I Pokrajinska vlada i Pokrajinski štab za vanredne situacije danas su održali zajedničku vanrednu sednicu povodom sinoćnog nevremena koje je zadesilo delove Vojvodine, gde je u velikom broju opština pričinjena velika materijala šteta, kako na javnim objektima, tako i na objektima u privatnom vlasništvu.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost sa te sednice, Pokrajinska vlada će, kada se ustanovi šteta, „u hitnom roku“ izdvojiti sredstva za sanaciju javnih objekata.

Naveli su da je značajna materijalna šteta načinjena na delu gradske bolnice i objektima osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, gde je 40 ljudi povređeno.

Dodali su da je velika šteta načinjena na teritoriji Šida, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Rume, Novog Sada, a nešto manja na teritoriji opština Inđija, Stara Pazova i Sremski Karlovci.

U Beočinu tokom nevremena načinjena je velika materijalana šteta na objektima, a trenutno 3.500 stanovnika nema struju.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić navela je da je juče tokom nevremena drvo palo na kiseoničku stanicu, što je u jednom trenutku dovelo do prekida snabdevenja kiseonikom, zbog čega je više od 50 pacijenata bilo ugroženo.

Zamenik načelnika Uprave za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Boban Stevanović rekao je da je na teritoriji Srbije nevreme zahvatilo 15 upravnih okruga.

Dodao je da je tokom noći bilo 219 intervencija, kao i 20 požara, a na terenu je bilo angažovano 540 vatrogasaca, sa 221 vozilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari