Tokom narednih 18 meseci u Zrenjaninu će se organizovati programi obuke za građane bez posla u skladu sa potrebama tržišta i poslodavaca, a u cilju smanjenja dugoročne nezaposlenosti. To je bio povod otvaranja kancelarije Regionalnog edukativnog centra, čiju aktivnost je pomogla Austrijska razvojna agencija.

Zapravo, čitav projekat rezultat je aktivnosti u koju su uključeni Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat u partnerstvu sa gradom Zrenjaninom i osam institucija iz regiona.

– Osnivanjem ovako moderne institucije omogućuje se da Zrenjanin i ceo Banat dobiju značajnu podršku za razvoj preduzetništva i za stvaranje uslova za otpočinjanje poslovanja. Ciljne grupe su nezaposleni ljudi do 30 godina, nezaposleni stariji od 50 godina, nezaposleni srednjih godina sa otpremninama, poslodavci malih i srednjih preduzeća, velikih preduzeća i potencijalnih investitora, istraživačke organizacije, pružaoci poslovnih usluga, lokalne samouprave – navela je na otvaranju Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj.

Realizacija traje godinu i po dana, a vrednost projekta je 224.776 evra. Čitav projekat pod nazivom „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“ finansiran je preko IPA Programa Evropske unije „Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“. Kako je najavljeno, pored uspostavljanja institucionalnog sistema za neformalno obrazovanje odraslih u regionu Banata, Regionalni edukativni centar će doprinositi kreiranju novih programa obuka. REC Banat raspolaže najsavremenijom tehničkom opremom i salama za predavanja. Reč je o drugom edukativnom centru u Srbiji, prvi je otvoren u Novom Sadu, koji je ustanovljen po evropskom modelu.

Bez potrebnih kompetencija

Kvalifikaciona struktura nezaposlenih u Zrenjaninu je identična ukupnom uzorku za celu zemlju, veliki procenat je bez potrebnih kompetencija, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. “Preko 30 odsto nezaposlenih u Srbiji spada u grupu polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. Polovina nezaposlenih su lica sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, kojima je neophodna edukacija i sticanje novih znanja i veština koja im mogu dati veću šansu na tržištu rada”, objašnjava direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, koji je prisustvovao otvaranju Edukativnog centra u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari