Projekat zaštite Gostuše dobitnik nagrade "Evropska priča o nasleđu" 1Foto: Zoran Panić

Nagrada „European Heritage Stories“ (Evropske priče o nasleđu) dodeljena je juče u Palais de l’Europe u Strazburu u Francuskoj Eleni Vasić Petrović za projekat „Oživljavanje kamenog sela“.

Reč je o projektu zaštite sela Gostuša, na Staroj planini, udaljenog od Pirota tridesetak kilometara.

U okviru generalne skupštine projekta „European Heritage Days“ (Dani Evropske baštine) današnji dan bio je posvećen programu Evropske priče o nasleđu“ i dobitnicima ove prestižne nagrade. U konkurenciji 84 evropskih priča iz cele Evrope, projekat vezan za staroplaninsko selo Gostuša, našao se je među 10 nagrađenih.

Pored ceremonije dodele nagrada, projekti su predstavljeni u okviru programa generalne skupštine.

Ovo je jedini i prvi nagrađeni projekat iz Srbije, čime je Gostuša još jednom briljirala među najboljim ostvarenjima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Evropi. Prvi deo projekta „Oživljavanje kamenog sela“ realizovan je od 4. do 13. oktobra u Gostuši, u kojoj je bio konzervatorski kamp. Ostatak aktivnosti, odvijaće se do kraja marta sledeće godine“, kaže Elena Vasić Petrović.

Projekat Zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija Evropske unije za 2016. godinu za projekat zaštite sela kao nepokretnog kulturnog dobra i očivanja autentične građe kuća.

Projekat zaštite Gostuše dobitnik nagrade "Evropska priča o nasleđu" 2
Foto: Zoran Panić

Gostušu mnogi zbog kuća od drveta, kamena i zemlje i očuvanog autentičnog ambijenta zovu kamenim selom.

Upravnica Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović“ Elena Vasić Petrović rekla je nedavno za Danas da je glavni deo projekta volonterski kamp i radionice starih materijala, zanata i tehnika u Gostuši.

„Radili smo na objektima u selu. Na crkvi Svetog Jovana Krstitelja smo uradili da ona ponovo zaživi. Posle 30 godina sveštenici su osveštali hram, a meštani su doneli kolače. Koristili smo stare materijale. Sada smo radili različite vrste krečnih i blatnih maltera. Radili smo na drvetu, nameštaju u crkvi, kamenim podovima u crkvi, na stepeništu. Radili smo konzervaciju kamena. Meni je posebno važno očuvanje kamenih krovova u selu. Uspeli smo da na apsidi crkve rekonstruišemo krov od kamenih ploča sa volonterima i uradimo potporni zid Crkve i trem. Sve to je rezultat naših istraživanja koja traju već nekoliko godina“, navodi Elena Vasić Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari