Promene tehnologije u postrojenju Ribnica 1Ribnica: Brana i akumulacija FOTO: Nenad Kovačević

Zbog promene tehnološkog procesa prerade sirove vode u postrojenju Ribnica, voda koje se isporučuje korisnicima u Čajetini i na Zlatiboru od juče nije za piće, već samo za higijensko-sanitarnu upotrebu. Do okončanja radova, narednih nekoliko dana, snabdevanje vodom za piće biće iz cisterne, koju je obezbedilo JKP „Vodovod Zlatibor“.


– Voda je samo za higijensko-sanitarnu upotrebu, jer smo započeli proces uvođenja novih tehnologija u prečišćavanju i preradi vode. U pitanju je korišćenje aktivnog uglja, ali i supstance „pak“, koja služi za predtretman vode i eliminiše organske nečistoće u sirovoj vodi, kaže Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“, i dodaje da je to preduzeće dužno po zakonu da korisnike upozori na to da voda nije za piće, kad god se radi nešto na postrojenju. On je objasnio da se u tom postrojenju trenutno koriste dve hemikalije – podelektrolit i aluminijum sulfat, te da će se ubuduće koristiti rastvor tih dvaju supstanci.

– Uvođenje nove tehnologije i njeno testiranje trebalo bi da bude završeno za nekoliko dana, najverovatnije za sedam do deset dana, ali u ovom trenutku ne mogu to da kažem precizno, dodao je naš sagovornik. U zameni tehnologije prerade vode angažovani su i stručnjaci sa beogradskog Instituta „Jaroslav Černi“ koji će testirati novu tehnologiju, a koji bi trebalo da stignu danas Zlatibor. Zamena tehnološkog procesa je, kako Jovanović navodi, planirana investicija, za koju je bio raspisan tender, koji je moguće videti na internet stranici tog preduzeća.

– Za tu investiciju, koja podrazumeva izradu idejnog rešenja i projekat za građevinsku dozvolu, izdvojili smo 4,5 miliona dinara iz sopstvenih sredstava, objasnio je Jovanović.

– Nova tehnologija, koja je primenjena i u beogradskom vodovodu Makiš 2, omogućiće kvalitetniju vodu za piće i obezbediće sigurnost od eventualnih akcidentnih situacija, poput onih koje su se dešavale u našem okruženju. Jednostavno, pokušavamo da predupredimo moguće probleme, a ne da ih rešavamo kad se oni dogode, kao što se to desilo u susednom Užicu, poručio je naš sagovornik i podsetio na to da se iz postrojenja Ribnica vodom za piće snabdeva oko 7.000 korisnika u Čajetini i na Zlatiboru.