Promenjena tabla na gradilištu Parohijskog doma u Novom Sadu: Umesto "rušenja" sada piše "rekonstrukcija" 1Foto: A. L./Danas

Gradilišna tabla na Parohijskom domu u Novom Sadu je prelepljena sa novim informacijama i umesto „rušenja“ sada piše „rekonstrukcija“.

Nakon negativnog odjeka u javnosti, pošto je najavljeno rušenje zgrade crkvene opštine (Parohijskog doma), odnosno ostavljanje samo prednjeg zida (fasade), ali i rekacije Društva arhitekata Novog Sada koji su upozorili da informacija na tabli gde je pisalo „rušenje“ nije u skladu sa građevinskom dozvolom koja je izdata za „rekonstukciju“, investitor se potrudio da neke stvari očigledno upodobi.

Na tabli je do pre dva dana pisalo: „Rušenje objekta Sprske pravoslavne crkvene opštine u Novom Sadu i izvođenje grubih građevinskih radova na izgradnji“, a od vikenda stoji: “Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Srpske pravoslavne crkve i privođenje namene tavanskog prostora postojećoj nameni zgrade”, baš kako je to navedeno u građevinskoj dozvoli.

No, sa druge strane, pitanje je sada da li je gradilišna tabla u skladu sa projektom u kom po do sada dostupnom dokumentacijom jasno piše da je predviđeno rušenje ovog objekta u nekoliko faza.

Tako ostaju i pitanja koje je pre nekoliko dana DaNS javno uputio: „Kako se objekat rekonstruiše i dograđuje, ako se projektom predviđa rušenje celog objekta, osim ulične fasade i kako se planira privođenje namene tavanskog prostora, ako se zgrada kompletno ruši“?

Nikoga zato ne treba da čudi ako se tabla opet promeni i ponovo osvane reč „rušenje“, a građevinska dozvola se na kraju naknadno promeni u skladu sa tim.

Promenjena tabla na gradilištu Parohijskog doma u Novom Sadu: Umesto "rušenja" sada piše "rekonstrukcija" 2
Foto: A. L./Danas

– Nakon čitanja naši javnih obraćanja možda su investitori shvatili da posao nije urađen u potpunosti kako treba, pa je očigledno došlo do ispravke na tabli, kako bi ona bila u skladu sa građevinskom dozvolom, ali je sada i dalje u suprotnosti sa projektom koji predviđa rušenje. Mi i dalje ne možemo sada biti sigurni šta će oni uraditi. Da li će srušiti objekat i ostaviti samo fasadu ili će ga zaista rekonstruisati. Kao strukovno udruženje i dalje napominjemo da postoje načini da se konsultuju i drugi stručnjaci koji bi možda predložili i druge mere sem rušenja – rekla je Ana Ferik Ivanovič, predsednica DaNS-a.

DaNS je ranije izrazio bojazan da ovaj slučaj ne postane presedan koji će se koristiti kao izgovor za rušenje starih, vrednih i lepih, ali dotrajalih objekata.

„To bi otvorilo vrata za kompletno rušenje starog jezgra grada, pod plaštom čuvanja fasada. Podsećamo, šta je fasada bez ostatka objekta? Istorijski objekti su integralno vredni u svojoj celini i unutrašnjosti, a ne samo u fasadnoj spoljašnjosti“, rekli su iz ove stukovne organizacije.

Podsetimo, od priče da će Parohijski dom u Novom Sadu biti obnovljen, za samo dve godine stiglo se do njegovog rušenja. Dok se Zavod za zaštitu spomenika kulture ne oglašava, Donka Stančić, istoričarka umetnosti koja je nekada bila na čelu ove institucije, jasno je kazala da jedna od najstarijih zgrada u Novom Sadu nikako nije za rušenje.

Pre tri godine dogradnja i rekonstukcija Parohijskog doma procenjena je na 16 miliona dinara koje su preko pokrajinskih institrucija trebali platiti građani Srbije. No, krajem 2023. godine osvanula je tabla sa natpisom „rušenje“, a cena je povećana na čak 300 miliona dinara, koje će opet preko pokrajinskih institutcija platiti građani.

Ono što je u ovoj priči ipak skuplje od 300 miliona dinara je kulturno dobro koje će biti srušeno, kako bi Parohijski dom postao nova zgrada za jedan sprat viša, na kom će biti dva nova trosobna stana u vlasništvu Crkvene opštine.

Promenjena tabla na gradilištu Parohijskog doma u Novom Sadu: Umesto "rušenja" sada piše "rekonstrukcija" 3
Foto: DaNS

Zgradu tako nije spasila ni činjenica što je proglašena delom zaštićenog starog jezgra od strane Vlade Srbije 2008. godine.

Kako je pisao 021.rs u obrazloženju projekta se kaže da je ustanovljeno lošije i veće oštećenje ovog objekta. U tehničkoj dokumentaciji za izvođenje radova se daje opis sadašnjeg stanja zgrade, po kojem je ona u jako lošem stanju, kao i da je to jasno i samim „vizuelnim pregledom“.

Posao je aminovao Pokrajinski zavod zaštitu spomenika kulture, iako zgradu kao kulturno dobro čuva gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji se za sada nije oglašavao.

Aleksandar Jovanović iz Akcije progresivne Vojvodine očekuje da će zgrada na kraju ipak biti srušena, iako sada na tabli piše da je u toku „rekonstrukcija“.

– Dozvola za rušenje za ovaj objekat ne može da se izda tek tako, morala bi da se skida zaštita. Objekat je zaštićen odlukom Vlade. Čudno je što se Pokrajinski zavod bavi ovom pričom, kada imamo novosadski. Iz ranijih iskustava znamo da se Pokrajiski zavod ne bavi ovakvim poslovima, osim u mestima u Vojvodini koje nemaju gradski zavod, što u Novom Sadu nije slučaj. Sve ovo što rade i menjaju, ne znači da je i dalje legalno – rekao je Jovanović.

On je napomenuo da je Parohijski dom samo jedan od desetak objekata koji je preživeo bombardovanje Novog Sada iz 1849. godine, te da je time dodatno dragocen.

„Mi imamo mape koje nam pokazuju kako je nekad izgledao Novi Sad, ali se jako malo zna o samim gradskim objektima, a oni sada ruše jednu od retkih zgrada koja je preživela do danas“, dodao je Jovanović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari