Promocija knjige "Aleksandrovački letopis" u Zrenjaninu 1Foto: M.P./Danas

Naseljeno mesto Aleksandrovo, na području grada Zrenjanina, najveće je od novih naselja for­miranih procesom kolonizacije 1921–1941. godine i predstavlja spoj ravničara i dinaraca, doseljenih Banaćana i Ličana.

Ovako istoričar dr Milan Micić u svojoj knjizi „Aleksandrovački letopis“ opisuje mesto koje je uzeo kao paradigmu kolonizacije za svoje istraživanje naseljavanja kolonista u Vojvodinu.

Za Aleksandrovo kaže da nije nastalo preko noći, i da ono sada, sto godina od nastanka, obeležava u periodu od 2021–2023. godine stogodišnjicu nastanka naselja.

„Najintenzivnije doseljavanje i gradnja kuća dešavali su se u periodu 1921–1923. godine, ali sve međuratno vreme trajalo je formiranje novog sela, ratarskih domaćinstava, gradnja javnih zgrada i institucija, oblikovanje javnog i društvenog života novog naselja, modernizacija sela, gradnja novog lokalnog identiteta Aleksandrovčanin”, opisuje dr Milan Micić.

Svoju knjigu „Aleksandrovački letopis“ predstaviće u sredu, 11. maja u 19 časova u zrenjaninskom muzeju, tokom trajanja izložbe „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“ u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na promociji će, pored autora, govoriti i Miodrag Cvetić, muzejski savetnik-istoričar u penziji, i Dimitrije Mihajlović, kustos-istoričar.

Milan Micić rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je i doktorirao kod dr Mire Radojević sa temom „Razvitak novih naselјa u Banatu (1920-1941)” o međuratnoj kolonizaciji Banata.

Radio je kao profesor istorije, direktor osnovne škole, a od 2009. godine kao pomoćnik za kulturno nasleđe i javne zbirke u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Pokrajinske vlade.

Autor je četrdeset knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike   dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovolјački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku, Srbi u Mađarskoj  u 20. veku, istorija Banata i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Predsednik je Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovolјaca 1912–1918. Živi u Novom Sadu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari