„Nadzemlje Onostranog - Nova srpska fantastika”: Promocija knjige Save Damjanova u SKC-u Kragujevac 1

 

Večeras, u 20 sati u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra održaće se promocija knjige Save Damjanova „Nadzemlje Onostranog – Nova srpska fantastika”.

Sava Damjanov je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma. Njegova naučna istraživanja usmerena su pre svega ka fantastičnoj književnosti, erotskim i jezičko-eksperimentalnim slojevima u srpskoj tradiciji, teoriji recepcije, postmodernizmu, kao i ka komparativistici.

U izdanju novosadskog Solarisa, objavljena je antologija „Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika (hrestomatija)”. Antologiju je priredio autor, Sava Damjanov koji je svoj višedecenijski stvaralački i radni opus u znatnoj meri posvetio proučavanju i istraživanju književne fantastike u postmodernizmu.

Damjanov je u antologiju Nadzemlje onostranog uvrstio 42 prozna ostvarenja od 41 autora. Uvodni deo knjige čini esej priređivača „Vekovi srpske fantastike”, a zatim slede priče podeljene u tri bloka.

Ovaj izbor zasnovan je na autorovoj Antologiji postmoderne srpske fantastike (1994) ali takođe uključuje i potonje autore koji su se pojavili početkom 2000 tih pa sve do danas.

Učesnici večeri u kragujevačkom SKC-u su pisac Sava Damjanov i Dragana Bošković, magistar književnih nauka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari