Promocija Pavkovićeve knjige uništava evropsku budućnost Srbije 1Foto: ICTY

Vojna ustanova u okviru Ministarstva odbrane, Medija centar „Odbrana“, izdala je i promovisala ratni dnevnik nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnika Nebojše Pavkovića, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za zločine na Kosovu i trenutno je na izdržavanju kazne.

Pavković, koji je bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije u vreme NATO bombardovanja, napisao je četvorotomni ratni dnevnik pod nazivom „Treća armija 78 dana u zagrljaju Milosrdnog anđela“, koji je deo edicije „Ratnik“ od sedam knjiga, a koje, prema saopštenju Ministarstva odbrane, donose sećanja učesnika ratnih događanja na KiM 1999. Pavkovićeva knjiga je promovisana prekjuče na štandu Ministarstva odbrane na Sajmu knjiga, i to kao dnevnik koji doprinosi „očuvanju znanja u primenjenoj ratnoj veštini“.

Sagovornici Danasa Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo i Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava, smatraju da je promocija ratnog dnevnika Nebojše Pavkovića nastavak kampanje kojom se javnosti u Srbiji osuđeni ratni zločinci predstavljaju kao heroji i da je to čin potpunog uništenja demokratske i evropske budućnosti Srbije.

Podsetimo, Pavković je u Hag prebačen još 2005, a u januaru 2014. je osuđen na 22 godine zatvora, a kaznu izdržava u Finskoj. On je optužen u okviru zajedničke optužnice na kojoj su se nalazili i Nikola Šainović, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić. Milutinović je oslobođen februara 2009, dok je Šainović osuđen na 18 godina zatvora 2014, Ojdanić na 15 godina zatvora 2009, Lazarević na 14 godina zatvora 2014. i Lukić na 20 godina zatvora takođe 2014. godine.

Ministarstvo odbrane smatra da je Pavković u svom dnevniku istakao „herojstvo branilaca otadžbine tokom NATO agresije, ali i sporne momente tokom ratnih dejstava 1999. poput nesuglasica sa MUP-om, dezerterima i drugim nepoznatim momentima iz tog perioda“.

„General Pavković istakao je zasluge svojih saboraca, generala Vladimira Lazarevića i drugih, načine kako je zavaravan NATO tokom agresije, a objasnio je i zašto je odbio da učestvuje u pregovorima čiji je rezultat bio Kumanovski sporazum“, navode iz Ministarstva odbrane na svom sajtu.

Ivana Žanić navodi da je promocija ratnog dnevnika osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića nastavak kampanje kojom se javnosti u Srbiji osuđeni ratni zločinci predstavljaju kao heroji i osobe čije vojno znanje može biti od koristi budućim generacijama.

– Veoma je loša poruka koja se mogla čuti sa promocije da Pavkovićevi dnevnici „predstavljaju doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini“ kada znamo da je Pavkovićeva „ratna veština“ rezultirala ubistvima više desetina hiljada kosovskih Albanaca i proterivanju stotina hiljada u Albaniju tokom sukoba na Kosovu. Isto tako, ne bi nas moglo začuditi da i Vladimir Lazarević, kojeg je Haški tribunal takođe osudio za zločine počinjene na Kosovu, 27. oktobra predstavi publikaciju koja se odnosi na delovanje Prištinskog korpusa i svedočenja ratnih komandanata ukoliko se podsetimo činjenice da je Lazarević svoje „znanje o komandovanju“ prošle godine podelio sa studentima Vojne akademije, ukazuje Žanić.

Ivan Đurić smatra da Ministarstvo odbrane predvođeno Aleksandrom Vulinom vrlo koherentno sprovodi novu-staru državnu politiku koja ratne zločince slavi kao heroje.

– To više nije uvijeno niti prikriveno kao što je nekada bilo, već vrlo javno, glasno i konkretno. To je čin potpunog uništenja demokratske i evropske budućnosti Srbije. Društvo koje slavi ratne zločince, i država koja restaurira ratnu, zločinačku politiku nema šansu za slobodu i prosperitet, naprotiv, osuđeno je na nove sukobe, ratove i moralni krah, naglašava Đurić.

Admiral u penziji Boško Antić, jedan od priređivača Pavkovićeve knjige, istakao je na promociji na Sajmu medija, da je reč o kapitalnom delu bez koga ozbiljna istoriografija neće moći da sagledava te događaje. General u penziji Milorad Đorđević rekao je da je Pavković delovao u nemogućim uslovima, često bez uputstva ili naredbe Vrhovne komande.

Inače, Medija centar „Odbrana“ predstaviće i ostale tri knjige iz edicije „Ratnik“ – danas knjigu „Borba na Košarama“, sutra knjigu „Bitka za Paštrik“, a u subotu knjigu „Prištinski korpus – sećanja ratnih komandanata“.

I Šainović na promociji

Na promociji ratnog dnevnika osuđenog ratnog zločinca, generala Nebojše Pavkovića na Sajmu knjiga, osim predstavnika Generalštaba Vojske Srbije, bio je i Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije. Haški tribunal je februara 2009. godine osudio Šainovića na 22 godine zatvora, na osnovu optužnice koja ga je teretila za ratne zločine na Kosovu tokom 1999. Kazna mu je u januaru 2014. smanjena na 18 godina, da bi u avgustu 2015. bio pušten na slobodu. Svega desetak dana kasnije, 4. septembra, imenovan je u Glavni odbor SPS.

Georgiev: Odluka Vulinova

Novinar BIRN-a i nedeljnika „Vreme“ Slobodan Georgiev, komentarišući za N1 to što je Ministarstvo odbrane objavilo dnevnik Nebojše Pavkovića, kaže da je to u skladu sa Vulinovim razumevanjem svemira i položajem Srbije u njemu, te je siguran da je to odluka ministra odbrane. „Ideja je da se relativizuju presude, da se Pavković predstavi kao zaslužan čovek, i da možda i dobije ulicu“, rekao je Georgiev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari