Promocija prijateljstva i amaterskog sporta 1Foto:Sporstke igre mladih- foto SIM Facebook

Čajetina će u petak, 11.maja, biti domaćin Sportskih igara mladih Srbije i Krosa RTS-a.

Obe manifestacije organizuju čajetinski Sportski savez i Sportski centar, uz podršku lokalne samouprave, TO Zlatibor i učešće osnovnih škola sa područja te opštine.

U okviru Sportskih igara mladih Srbije, koje se održavaju u 20 gradova Srbije, Čajetina će ugostiti više od 1.000 mladih iz svih krajeva naše zemlje. Ceremonija otvaranja biće u 11 časova na Kraljevom trgu na Zlatiboru, nakon čega će uslediti takmičenja u nekoliko disciplina na zlatiborkim sportskim terenima.

Cilj Sportskih igara mladih Srbije je okupljanje što većeg broja dece i mladih kako bi druženjem, kroz sport i zabavu, zajedno sa vršnjacima iz regiona, razvijali društvene vrednosti i izbegli negativne trendove današnjce, poput droge, nasilja i svih oblika netolerancije.

Sportske igre mladih, koje se organizuju 22. godinu pod sloganom „Živimo život bez droge, jer droga uzima život“, na kojima je učešće besplatno, imaju regionani karakter i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Evropi, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Ove godine one se u Srbiji održavaju peti put, u Hrvatskoj 22. i u Bosni i Hercegvini osmi put.

Osim Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sportske igre mladih podržavaju Međunarodni olimpijski komitet, a članice su Sportskog saveza Srbije i Saveza za školski sport Srbije. NJene vrednosti su prepozanle i podržavaju ih mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz spotskog, kulturnog i javnog života, kako regiona tako i Evrope, među kojima su Evropski parlament, Vlada Ruske Federacije, Međunarodni olimpijski komitet, Svetska fudbalska federacija, Premijer liga, Svetska rukometna federacija i mnogi drugi.

Ove godine ta manifestacija će se održati u 20 gradova Srbije, dok će finalno državno takmičenje biti u Beogradu, od 23. do 29. jula. Međunarodno finale, na kome će učestvovati pobednici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, planirano je u Splitu, od 20. do 26. avgusta.

Pre Sportskih igara mladih, u 9,30 časova na stadionu „Švajcarija“, starovaće Kros RTS, koji se u Čajetini održava drugi put, a najavljeno je učešće oko 1.000 čajetinskih osnovaca i predškolaca.

U Užicu takmičenje u sportskom ribolovu

Takođe sutra, ali u Užicu, biće otvoren Kup jadransko-podunavskih zemalja, deveto takmičenje u sportskom ribolovu u disciplini mušičarenje na reci Đetinji. Defile učesnika od Trga partizana do sedišta Skupštine grada biće u 15,30 časova, a pola sata kasnije uslediće svečano otvaranje te manifestacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari