Pronađen džihadistički propagandni materijal na jezicima Zapadnog Balkana 1Foto: Logo Islamska država

Propagandni materijal koji promoviše Islamsku državu i pokrete poput Al Kaide pronađen je na internetu na jezicima Zapadnog Balkana, a mrežnim platformama je upućen nalog za njhovo brisanje.

Akcija je bila usmerena na sadržaje na mreži koje šire članovi i pristalice Al Kaide, Islamske države i povezanih grupa, a samo prvog dana akcije utvrdjeno je da postoji čak 346 internet stranica na 27 platformi sa džihadističkom propagandom, prenosi portal N1.

Propagandni materijal je pronađen u akciji koju su sproveli Jedinica EU za prijavljivanje neprihvatljivog sadržaja na internetu (EU IRU), EUROPOL i Hrvatska, u saradnji sa specijalizovanim jedinicama ostalih država Balkana – Albanije, Bosne i Hercegoivine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

„Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja učesnica, zajedno sa EU IRU, proučile su džihadistički propagandni materijal, poput video tutorijala, džihadističkih pesama i naloga na društvenim mrežama, koji podstiču na nasilje. Sadržaje su, na jezicima zemalja Zapadnog Balkana, širile uglavnom lokalne pristalice džihadističkih organizacija“, saopšteno je iz EUROPOL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari